Gostovanje profesorjev iz Bombayja iz Indije na mednarodni konferenci o bioetičnih vprašnjih

13.5.2016 ob 17:00 Ljubljana Teologija, Teološka fakulteta

Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani skupaj z Zavodom sv. Stanislava v sodelovanju s Centrom za biomedicinsko etiko in Katoliškim zdravstvenim cehom sv. Luka Mednarodne zveze združenj katoliških zdravnikov (FIAMC) v petek, 13. maja, pripravlja simpozij o vprašanjih bioetike, ki so danes aktualna v Indiji.

Teološka fakulteta že dve leti plodno sodeluje z univerzitetnim centrom univerze v Bombayu. Ljubljanski pomožni škof prof. dr. Anton Jamnik je tako v okviru tega sodelovanja dvakrat kot gostujoči profesor obiskal Indijo. Tokrat pa se v Evropi mudi skupina štiridesetih profesorjev, zdravnikov in raziskovalcev iz Bombaya. V sklopu svojega obiska se bodo udeležili nekaterih konferenc v Rimu, Ljubljani, Zagrebu in Krakowu.

Konferenca v Ljubljani bo posvečena predvsem aktualnim vprašanjem indijske situacije. Od številnih raziskav na področju prenatalne diagnostike do vse bolj perečega vprašanja nadomestnega materinstva se Indija na področju bioteičnih vprašanj sooča s številnimi izzivi.

Po uvodnih pozdravih škofa Jamnika in dekana Teološke fakultete prof. dr. Christiana Gostečnika OFM bo situacijo v državi, ki po številu prebivalcev zaostaja le za Kitajsko, predstavil profesor moralne teologije in izvršni direktor FIAMC Centra za biomedicinsko etiko dr. Stephen Fernandes.

V številnih kratkih prispevkih bodo nato različni strokovnjaki spregovorili o konkretnih vprašanjih s katerimi se med drugim srečujejo v svojih dnevnih praksah. Študijo o farmacevtski industriji v Indiji bo predstavila raziskovalka in direktorica medicinskih storitev v podjetju Abbott iz Bombaya dr. Lisa Braganza. Ginekologinja dr. Susan Sodder bo spregovorila o etičnih razmislekih povezanih z začetkom življenja, paliativna zdravnica dr. Swetlana Coelho pa o izzivih, ki jih v Indiji predstavljajo bolniki v paliativni oskrbi.

Simpozij se bo dotaknil tudi mnogih drugih aktualnih vprašanj s področja bioetike. Jezik simpozija bo angleščina, udeležba pa bo mogoča brez predhodne prijave ali kotizacije.

Vsi zainteresirani ste tako vljudno vabljeni, da se udeležite simpozija, ki bo v Zavodu sv. Stanislava potekal v petek, 13. maja, v Dvorani Matije Tomca. Pričetek simpozija bo ob 17h.