Predstavitev knjige ob 120-letnici rojstva nekdanjega župnika na Gorenjem Seniku Janoša Küharja

Predstavitev knjige V imeni Očé Predstavitev knjige V imeni Očé

Ob 120-letnici rojstva nekdanjega župnika na Gorenjem Seniku Janoša Küharja sta Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava izdali knjigo V imeni Očé, ki jo je napisal Lojze Kozar ml.

Knjigo so predstavili po sveti maši, ki sta jo v slovenskem jeziku darovala Lojze Kozar ml. in domači župnik Tibor Toth. O knjigi je na kratko spregovorila predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovač, predstavil pa jo je avtor, ki je povedal, da je knjiga napisana tako, kakor da nam govori župnik sam, saj nam on resnično na več načinov še danes govori. Pripovedi so dodane fotografije, ki predstavijo njegovo življenje in delo. Knjiga je napisana v slovenskem knjižnem jeziku, najdemo pa tudi veliko narečnih besed in stavkov, ki še bolj poudarijo, kje je župnik živel, v kakšnem okolju in za kaj si je prizadeval pol stoletja. Predstavitve se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki je pozdravila navzoče in izrekla veselje, da bodo tudi preko knjige o svojem velikem župniku Slovenci v Porabju lažje ohranjali svoj jezik, svojo kulturo, pa tudi svojo vero. Avtorju knjige se je zahvalil tudi predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec, mešani pevski zbor Avgust Pavel pod vodstvom Cirila Kozarja pa je zapel dve pesmi. S knjigami v rokah so se udeleženci podali do nekdanjega župnišča, v katerem je bival Janoš Kühar in naprej do njegovega groba, kjer so z molitvijo in pesmijo sklenili spominsko slovesnost.

Ob enajstih je bilo pri nekdanji karavli v Čepincih še srečanje porabskih upokojencev ob 30-letnici samostojnosti Republike Slovenije, ki se je začelo s sveto mašo. Darovala sta jo generalni vikar Lojze Kozar in markovski župnik Dejan Horvat. Po maši je v kulturnem programu spregovorila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Foto: Ciril Kozar

FOTOGRAFIJE