Evropski škofje ob sklepu plenarnega zasedanja: Cerkev ljubi Evropo in verjame v njeno prihodnost

1.10.2017 Minsk, Belorusija CCEE, Država, Evropa, Mladina
Foto: CCEE Foto: CCEE

Od 27. septembra do 1. oktobra 2017 je v beloruskem glavnem mestu Minsk potekalo Plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se je zasedanja udeležil njen predsednik, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM.

Plenarno zasedanje CCEE, ki se ga je udeležilo 45 predstavnikov krajevnih Cerkva Stare celine, je prvič potekalo v Belorusiji.

Udeleženci so spregovorili o izzivih mladinske pastorale ter vsem mladim Evropejkam in Evropejcem so izrazili svojo naklonjenost, duhovno in molitveno bližino ter potrpežljivo in ljubeče spremljanje. Predstavniki evropksih škofovskih konferenc so tekom plenarnega zasedanja uredili skupen dokument, kot pripravo na prihajajočo škofovsko sinodo leta 2018 na temo poklicanosti in mladih ter so ga posredovali na tajništvo sinode v Rim.

Škofje so del časa namenili vprašanju Evrope ter izpostavili, da prej kot za zemljepisni pojem, gre za duhovno in etično nalogo. Tako tudi Evropska unija se mora prepoznati predvsem kot duhovna in etična skupnost, prej kot politična, finančna, ekonomska ali obrambna zveza. Če bi se zgodil ta preobrat, bi prišlo do dejanskega uresničenja evropskih sanj. Cerkev v Evropi se zaveda svoje naloge in želi sodelovati pri tem projektu, zato bo prispevala svoj delež: oznanjati Jezusa.

Ob sklepu plenarnega zasedanja CCEE so evropski škofje predstavili izjavo Cerkev ljubi Evropo in verjame v njeno prihodnost, kjer so poudarili pomen edinosti med škofi posameznih narodov in iskanjem poti, kako naj bi z oznanjevanjem »evropski človek« ponovno zaslišal Gospodov glas v svojem srcu. Jezusovo veselo oznanilo, evangelij, je nenehen vir evropske zgodovine in sodobne civilizacije, demokracije ter človekovih pravic in dolžnosti.

Škofje so v besedilu izjavili, da tisto, kar danes poznamo kot odprtost do duhovnega, solidarnost ali skupnost, izvira iz evangelija. Zato so poudarili edinstveno dostojanstvo vsake osebe in pri tem spodbujajo evropske narode, da bi pogumno odgovorili na težnje sekularizacije, ki nas nagovarja, da bi živeli brez Boga ali bi le-ta bil omejen na zasebno življenje. Škofje Stare celine so izrazili svojo podporo mladim, saj jih cenijo in jim zaupajo. Med plenarno sejo so se dotaknili tudi vprašanja t. i. tekoče kulture, ki jo vsi dihamo in vodi k ekstremnemu individualizmu ter povzroča negotovost, osamljenost, krivice in spore.

Sporočilo so sklenili z željo, da bi se v srcu Evrope zaslišal Jezusov glas: »ne boj se, jaz sem s tabo«. Dodali so opogumljajoče besede: »Ne boj se, stara Evropa, biti kar si, pojdi po poti očetov, ki so te sanjali kot hišo narodov in držav, rodovitna mati otrok in civilizacije, zemlja odprtega in celovitega humanizma. Da, ne boj se, zaupaj! Cerkev, ki je izkušena v človečnosti je s tabo: s pogledom usmerjenim v Jezusa, v rokah nosi evangelij in s teboj hodi k prihodnosti sprave, pravičnosti in miru«.