Duhovna obnova za družine iz CIRIUS Kamnik

2.3.2024 Ljubljana Duhovni program, Kateheza
Foto: https://www.ursulinke.si Foto: https://www.ursulinke.si

V soboto, 2. marca 2024, je v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano potekala duhovna obnova, ki je bila namenjena družinam iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) iz Kamnika. Duhovno obnovo so vodili s. Magdalena Cimerlajt OSU ter duhovnika Marko Čižman in Tadej Ložar. Udeležence je obiskal tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Za razmišljanje so imeli starši odlomek iz 27. poglavja Apostolskih del, in sicer Pavlova plovba proti Italiji. Stavek, ki jih je spremljal, je bil Bodite pogumni. Odlomek je zapisal evangelist Luka, ki je bil Pavlov spremljevalec.

Naše življenje je kot potovanje skozi različne nevarnosti, kot je plovba čez čeri in med viharji, pa tudi obdobja brezvetrja in stanja na mestu. V ospredju je podoba Pavla, ki čaka, da ga kot ujetnika privedejo pred rimskega cesarja. Pa vendar je potem, ko so mornarji naredili vse, kar je bilo v človeških močeh, da bi omilili in omogočili plovbo, opogumljal vse na poti in povedal o Božjem jamstvu, da bodo viharje prešli živi, a z brodolomom ladje. Ob razmišljanju so se utrnile različne misli in zbudili različni spomini na čeri in viharje in znova so začutili moč, da bodo previharili naslednje. Zavedajo se, da vsak, ki se z nami ne strinja, ni naš sovražnik; pomembno je iskati rešitve; zaupanje v Boga ne razočara; tudi počasi se daleč pride. Na našem potovanju je nujno odmetavanje slabi stvari, slabega tovora, ki se nabere: odstraniti zamere, slabe spomine … Upanje je kot gorivo na poti. Vse stvari lažje zmoremo skupaj. Življenje je treba preživeti po zdravi kmečki pameti.

Otroci so imeli pripravo na sveto spoved. Marko Čižman je pri sv. maši izpostavil, da so se med pripravo listi obarvali. Kot je življenje lahko zgolj črno-belo, lahko pa si ga s pomočjo soljudi in Boga obarvamo v različne barve in ga tako obogatimo.