Knjižna novost: Družina je sveta – Družina so sanje, ki nam jih zaupa Bog

Profesor kanonskega prava na Katoliškem inštitutu v Parizu Cédric Burgun svoje delo posveča obravnavi družine v tem nemirnem svetu. Knjiga predstavi avtorjev pogled na družino po sinodi o družini oktobra 2014 v Rimu, poudarja pomen obrnitve Cerkve k družini in besede papeža Frančiška: »Družina je pomembna, potrebna je za preživetje človeštva. Če ni družine, je ogroženo preživetje človeške kulture. Družina je temelj!« Pred nami je knjiga, ki nam bo bistveno pomagala pri razumevanju nujne potrebe po ohranitvi družine. Kajti »če človeštvu vzamemo zakon in družino, bo naš svet izgubil svojo dušo!« In ne, Cerkev ni v krizi – Cerkev je sodobna v svetu, ki je v krizi.

V tej kulturi razuma lahko pridemo do točke, ko korenine ne štejejo več. Kultura se ima za popolno v danem trenutku, ne glede na preteklost. Sekularna kultura, ki se loči od svojih korenin, postane dogmatična in izgubi svojo moralno moč.

Razum postane funkcionalen, tehničen in nima moralnih sposobnosti. Kot je v knjigi iz leta 2005 upravičeno zapisal kardinal Ratzinger: »Brez moralnih sposobnosti svoboda postane karikatura same sebe.« Danes mislimo, da če je nekaj mogoče storiti, je to tudi treba storiti. Če je tako, je svoboda absolutna in nima več nobenih moralnih meril. Če moč narediti postane dolžnost narediti, je človeško dostojanstvo izgubljeno.

Avtorjev pogled na družino v resničnosti njene lepote in Božjega klica (zlasti v zvezi z zakonskim življenjem) po sinodi o družini oktobra 2014 v Rimu poudarja pomen spreobrnjenja Cerkve k družini. Poudarja tudi družinsko pastoralo, ki ne sme biti le ena od mnogih. Postati mora nujen del »nove evangelizacije«. Sinoda to natančno opredeli: »Oznanjevanje evangelija družine predstavlja nujnost za novo evangelizacijo. Cerkev je poklicana, da jo udejanja z nežnostjo matere in jasnostjo učiteljice, v zvestobi do usmiljene kenoze Kristusa. Resnica se uteleša v človeški slabosti, ne da bi jo obsojala, ampak reševala.«

Informacije in naročila: Celjska Mohorjeva družba - 03 490 14 20 - www.mohorjeva.org


Pripete datoteke: Burgun, Cedric 2023 - Druzina je sveta - PL.pdf