Drugi del XVI. rednega zasedanja škofovske sinode, 2.-27.10.2024

27.9.2024 Slovenija Škofovska sinoda

Sinoda o sinodalnosti se je začela 10. oktobra 2021. Od 4. do 29. oktobra 2023 je v Rimu potekal prvi del generalnega zasedanje škofovske sinode.

Med 2. in 27. oktobrom 2024 pa bo kot sklepna faza procesa potekal drugi del generalnega zasedanja, ki je nadaljevanje lanskega prvega dela.

Udeležilo se ga bo 368 delegatov z vsega sveta, od tega 272 škofov in 96 laikov, redovnikov, redovnic, predstavnikov ekumenskih Cerkva.

Kot delegat Slovenske škofovske konference se ga bo udeležil celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Na sinodi bo ponovno močan molitveni poudarek. Na začetku zasedanja bodo za vse udeležence dvodnevne duhovne vaje, vsak dan zasedanja se bo začel z molitvijo k Svetemu Duhu, Božjo besedo in meditacijo, vsak teden bo skupna sv. maša v cerkvi Sv. Petra.

Na začetku sinode, v torek 1. oktobra, bo v baziliki Sv. Petra spokorno bogoslužje v obliki vigilije, kjer bodo na poseben način izpostavljeni različni grehi Cerkve, ki nas bremenijo, ki jih nosimo, ki se jih želimo izpovedati in jih predati Gospodu.

Vabljeni k spremljanju dogajanja na uradnih kanalih Generalnega tajništva sinode:

Prenose skupnih delov lahko spremljate tudi v živo na https://www.youtube.com/c/VaticanNews ali pa si jih na tem kanalu ogledate za nazaj.

Predvsem pa povabljeni k molitveni povezanosti s celotno Cerkvijo v teh dneh, kot nas vse naproša škof Matjaž:

»V nedeljo odpotujem v Rim na zasedanje škofovske sinode o sinodalnosti, ki bo potekala med 2. in 27. oktobrom 2024. V ponedeljek in torek bomo imeli skupno duhovno pripravo. Prosim vas, da se povežemo v molitvi k Svetemu Duhu, da bi lahko bili res odprti njegovim navdihom pri iskanju poti za živo oznanjevanje Božjega kraljestva!

Ker se zavedamo, da sinode ni brez molitve, vas še posebej vabim k molitveni povezanosti v času sinodalnega zasedanja v Rimu, to je ves mesec oktober, še posebej pa na spodaj navedene datume. Uspeh sinode bo namreč v duhovnem občestvu celotne Cerkve, ki bo v tem času skupaj dihalo in v odprtosti skupaj klicalo Svetega Duha, ki vodi Cerkev in v katerem lahko skupaj ostajamo stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah. (Apd 2,42)«

K molitvi še posebej povabljeni:

  • ob začetku sinode, v torek 1. 10. 2024,
  • ob svetovnem dnevu rožnega venca, v ponedeljek, 7. 10. 2024,
  • ob ekumenski vigiliji, v petek, 11. 10. 2024.