Dogodki v času molitvene osmine za edinost kristjanov v ljubljanski nadškofiji

15.1.2016 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Ekumenizem, SŠK

Od 18. do 25. januarja 2016 bo v Sloveniji potekala molitvena osmina za edinost kristjanov. Njen namen je približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj tako na bogoslužni kot tudi na pastoralni in teološki ravni. V ljubljanski nadškofiji bodo potekali naslednji dogodki:

-       V nedeljo, 17. januarja, bo bogoslužje ob 11.00 v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani; slavnostni pridigar bo ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, sodelovali pa bodo predstavniki drugih Cerkva in Gibanja fokolarov ter evangeličanski mladinski pevski zbor iz Murske Sobote.

-       Uradni začetek molitvene osmine bomo obhajali v ljubljanski stolnici, v ponedeljek, 18. januarja, ob 18.30 s sveto mašo, ki jo bo daroval škof msgr. dr. Anton Jamnik.

-       V četrtek, 21. januarja, bo ob 18.00 v cerkvi sv. Trojice v Ljubljani ekumensko srečanje, ki se bo začelo s sveto mašo, ki jo bo daroval novomeški škof Andrej Glavan, predsednik SŠK. Ekumenska pričevanja bodo poleg njega imeli visoki predstavniki sestrinskih Cerkva: mag. Geza Filo, evangeličanski škof, za Srbsko pravoslavno cerkev je povabljen zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirij. Pri maši in med pričevanji bodo sodelovali zbor Adoramus iz Logatca in bogoslovci.

-       V soboto, 23. januarja, bo 18.30 križevski vladika msgr. Nikola N. Kekić v ljubljanski stolnici maševal po bizantinsko-slovanskem obredu, ki je lasten katoličanom vzhodnega obreda. Somaševal bo škof msgr. dr. Franc Šuštar. K somaševanju lepo povabljeni tudi drugi duhovniki.

-       V nedeljo, 24. januarja, bo ob 10.00 božanska liturgija sv. Janeza Zlatoustega ob praznovanju goda sv. Save v srbski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Tivoliju v Ljubljani.

- V nedeljo, 24. januarja 2016, ob 10. uri bo na Brezovici pri Ljubljani vzhodno bogoslužje sv. Janeza Zlatoustega, ki ga bo obhajal dr. Anton Štrukelj. Ekumenski zbor vodi Janez Kozjek. Ikone postavi ikonopisec Franc Ovsec.

-       Zaključek molitvene osmine bo v ponedeljek, 25. januarja, ob 18.30 v ljubljanski stolnici s sveto mašo, ki jo bo daroval škof msgr. dr. Franc Šuštar.