Dobrodelna akcija Za srce Afrike 2016

24.8.2016 Afrika , Akcija, Karitas

Slovenska karitas v drugi polovici avgusta letos začenja že enajsto dobrodelno akcijo Za srce Afrike. Zbrana sredstva so namenjena razvojnim in humanitarnim projektom na področju zdravstva, šolstva ter oskrbe z vodo in hrano, ki jih Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji predvsem v osrednjem delu Afrike.

Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje preko 250.000 ljudem v srcu Afrike, med katerimi je več kot polovica otrok. V zadnjih desetih letih so bile s pomočjo zbranih darov posameznikov, podjetij in s SMS sporočili preko Za srce Afrike in ob sofinanciranju posameznih projektov s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS in Misijonskega središča zgrajenih/ obnovljenih in opremljenih 6 šol, 4 zdravstveni centri in 3 porodnišnice ter 10 večjih vodnjakov. S hrano je bilo rešenih tudi mnogo življenj podhranjenih otrok. V srcu Afrike pa je še neizmerno veliko ljudi, ki nujno potrebujejo našo pomoč.

Z zbranimi sredstvi v lanskoletni akciji smo v Nyangungu v Burundiju, v sodelovanju z misijonarko s. Bogdano Kavčič in ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve RS smo v tem letu zgradili in opremili novo osnovno šolo z 12 učilnicami za 720 otrok, s sanitarijami ter dvema 10.000-l cisternama za vodo. V gradnjo šole je bilo vključenih 192 domačinov, ki so s tem dobili priložnost za delo in preživetje družin. V Mukungu v Ruandi smo v sodelovanju z misijonarko Vesno Hiti in ob podpori MZZ RS podprli obnovo porodnišnice ter zdravstveno vzgojo in oskrbo za nosečnice in matere. V Ruandi smo v begunskih kampih v Gashori in Mahami, kamor je lani pribežalo preko 40.000 ljudi iz Burundija, pomagali otrokom in ženskam z nakupi oblačil in plenic. V Safi v Centralnoafriški republiki v okviru dispanzerja podprli gradnjo dveh dodatnih sob za bolnišnično oskrbo otrok in odraslih ter sanitarij in lekarne, v Ampitafa na Madagaskarju pa nas je misijonar Janez Krmelj prosil za podporo nakupa ultrazvoka za porodnišnico, kjer se letno rodi preko 200 otrok.

S pomočjo letošnje akcije bomo v Safi v Centralnoafriški republiki podprli nakup medicinske opreme za novozgrajene prostore zdravstvenega centra, ki oskrbuje 25.000 prebivalcev in pomagali pri nakupu hrane za 400 podhranjenih otrok. V Mukungu v Ruandi bomo v okviru zdravstvenega centra podprli gradnjo dveh sob ter sanitarij za bolnike, ki so več mesecev v oskrbi ter ob podpori MZZ nadaljevali z zdravstveno vzgojo in oskrbo nosečnic in mater, ki jih bomo naučili tudi domače izdelave mila. V Rwisabiju v Burundiju bomo v sklopu vrtca podprli gradnjo in opremljanje večje učilnice za izobraževanje preko 200 otrok. V Ampitafa na Madagaskarju bomo podprli nakupe riža za dnevni obrok za cca. 250 osnovnošolcev, za katere je pogosto to edini obrok v dnevu. V Kasungu v Malaviju bomo v sklopu nove gimnazije omogočili nakup še 150 vzmetnic in vzglavnikov za internat za revna dekleta in fante.

Darovalci svoj dar 1 EUR ali 5 EUR lahko prispevajo s SMS sporočilom AFRIKA ali AFRIKA5 na 1919 ali na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ, TRR: SI56 02140-0015556761, sklic: 2127 namen: Za srce Afrike. Zgibanka s položnico bo na voljo tudi v septembrski številki revije Ognjišče. Več na http://www.karitas.si/akcije/za-srce-afrike/.

V sklopu te akcije tudi letos nadaljujemo že s sedmo dobrodelno akcijo Z delom do dostojnega življenja, preko katere s pomočjo 456 slovenskih družin oz. darovalcev (botrov) omogočamo 263 revnim družinam v Afriki, 12 Albaniji in od lani naprej tudi 5 na Šrilanki, da se z lastnim delom preživijo in dostojno živijo. Revna družina na afriškem podeželju potrebuje dodatnih 24 EUR, v Albaniji 48 EUR, na Šrilanki pa 30 EUR na mesec, da dostojno preživi, ima dovolj hrane, dostop do zdravil in šolskih potrebščin za otroke. Z majhno dnevno odpovedjo lahko posamezniku na drugem kontinentu omogočimo redno delo in njegovi družini spremenimo življenje. Letos bomo na ta način podprli nove revne družine v Burundiju, Albaniji in na Šrilanki. Podprli bomo tudi delo učiteljev in zdravstvenih delavcev v Afriki. Vabimo nove darovalce. Podrobnosti v prilogah.

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas

Kontakt: [email protected], 031/344 481