Dnevi evropske kulturne dediščine v Zavodu sv. Stanislava

1.10.2020 ob 10:00 Zaovd sv. Stanislava Zavod sv. Stanislava, Umetnost, Kultura

V Zavodu sv. Stanislava konec septembra in v oktobru že tradicionalno sodelujejo v projektu Dnevi evropske kulturne dediščine.

Letos Dnevi evropske kulturne dediščine potekajo pod naslovom »Spoznaj? Varuj! Ohrani.« in so priložnost za vse generacije in enote v zavodu, da poživijo skrb za odkrivanje in poznavanje naše kulturne dediščine.

Bogata kulturna dediščina Zavoda sv. Stanislava (arhitektura Josipa Vancaša, Galerija Staneta Kregarja in druge likovne zbirke) je dragocena zapuščina, ki je zaupana in iz katere lahko ustvarjalno živijo. Ob srečevanju in spoznavanju te dediščine »Z zavodskih hodnikov« bodo otroci v vrtcu, osnovnošolci in domovci pod mentorstvom vzgojiteljic, učiteljev in vzgojiteljev ustvarjali v različnih likovnih tehnikah.


Likovna razstava otrok Vrtca Dobrega pastirja, učencev OŠ Alojzija Šuštarja in dijakov Jegličevega dijaškega doma
Meršolov atrij, 7. oktober–2. november 2020

Razstava haikujev na slikarske motive Janeza Bernika
Avla OŠ Alojzija Šuštarja, 1. oktober–2. november 2020
Ob spominski razstavi akademika Janeza Bernika so osnovnošolci pod mentorstvom Sare Drnovšek pisali haikuje, svoje pesmi pa bodo predstavili na razstavi.

Poleg bogate snovne kulturne dediščine Zavoda sv. Stanislava spoznavajo tudi literarne in glasbene ustvarjalce, ki so se šolali v predvojnem zavodu, kasneje pa so pomembno sooblikovali kulturno dogajanje na Slovenskem. Dijaki Škofijske klasične gimnazije bodo skupaj s študenti ŠD J. F. Gnidovca in učenci Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava pripravili kulturno prireditev, na kateri bodo svojo lastno ustvarjalnost prepletli z umetniško dediščino predvojnih zavodarjev.

Literarno-glasbeni recital »Več kot slutiš, nosiš v sebi«
Zavodska cerkev in Dvorana Matije Tomca, 21. oktober 2020 ob 19. uri

V Vrtcu Dobrega pastirja pa se s kulturno dediščino ne bodo srečevali samo v času DEKD, ampak bodo v preko celega leta spoznavali slovenske skladatelje, in sicer v projektu »Skladatelj meseca«, ki ga skupaj z vzgojiteljicami pripravlja g. Klemen Grabnar. V okviru različnih dejavnosti bodo spoznavali skladatelje, ki so bili na Slovenskem rojeni, in skladatelje, ki so se rodili drugje, a so na Slovenskem delovali ter tako pomembno obogatili slovensko kulturno dediščino.

Več na: https://www.stanislav.si