Dejavnosti Škofijske karitas Koper v poletnem času

2.7.2012 Škofija Koper, Slovenija ter Bosna in Hercegovina Karitas

Sodelavci Škofijske karitas Koper tudi v poletnem času izvajajo številne programe za družine, s poudarkom na pomoči otrokom. Za slednje so v času pred začetkom novega šolskega leta (od julija do septembra) ob razdeljevanju hrane pripravili zvezke in druge šolske potrebščine ter bone za nakup šolskih potrebščin. Karitas organizira tudi počitniške tabore za otroke in družine v Soči in Portorožu, kakor tudi delovni tabor mladih v Bosni.


Materialna pomoč družinam in otrokom

Julija bo Škofijska karitas Koper na podlagi Ukrepa dobave hrane iz intervencijskih zalog EU za ogrožene osebe v Sloveniji v skladišča prejela 137 ton prehrambnih izdelkov (v obliki mleka, olja, testenin, riža, moke in pšeničnega zdroba). Več kot 40 ton ostalih osnovnih živil je Karitas nabavila iz lastnih skladov oz. zbrala od posameznih darovalcev. Zaradi vse večjih stisk, ki so v glavnem posledica izgube zaposlitve ali nove socialne zakonodaje se je povečalo število prošenj za finančno pomoč. V prvem polletju letos je bilo iz tega naslova samo iz sklada Škofijske karitas Koper poravnanih za 15.000,00 € različnih položnic, dodatno pomoč so nudile še Karitas na lokalnem nivoju. Na območju koprske Karitas je bilo na začetku leta 3.600 družin in posameznikov, ki so prejemale materialno pomoč, v zadnjem času pa se jim je zaradi stečajev, predvsem Primorja, pridružilo še več kot 500 novih družin in posameznikov.

Iz sredstev, zbranih v akciji Otroci nas potrebujejo in Da bo korak v šolo vesel, je Karitas nabavila 12.000 zvezkov in pripravila bone v vrednosti 22.500,00 € za nakup šolskih potrebščin v knjigarnah. V akcijo Pokloni zvezek so se vključile tudi osnovne šole. Po do sedaj zbranih podatkih je bilo darovanih več kot 5.000 zvezkov. Zanimivo v tej akciji je predvsem to, da je otrok, ki je podaril zvezek, dobil razglednico, na katero je zapisal svojo misel o solidarnosti, učenju in prijateljstvu. Na podlagi dosedanjih izkušenj računajo, da bo pred začetkom novega šolskega leta pomoč prejelo več kot 2.000 primorskih šolarjev. Zaradi vse večjih potreb so bili s položnicami povabljeni k darovanju ljudje po župnijah in bralci Primorskih novic. Znesek v višini 2.500,00 € je za otroke delavcev Primorja namenil tudi Predal dobrote pri reviji Ognjišče.

V program Posvojitev na razdaljo je trenutno vključenih 160 otrok, kar za prvo polletje letos predstavlja dodatnih 24.000,00 € pomoči za otroke. Posvojitev na razdaljo pomeni, da družina, skupina ali posameznik mesečno daruje 25,00 € za izbranega otroka.


Nematerialne oblike pomoči za družine in otroke

Dom karitas v Soči je namenjen za različne počitniške dejavnosti za programe Karitas in tudi druge skupine.

Letovanje medgeneracijskih skupin s skoraj 100 udeleženci v Soči poteka od 29. junija do 8. julija 2012. Za dodatne informacije je na voljo vodja tabora Klementina Bajec, GSM: 031/778–586.

Letovanje za otroke iz programa Popoldan na Cesti, Posvojitev na razdaljo in Istrske območne Karitas bo potekalo od 9. do 14. julija 2012. Za dodatne informacije je na voljo vodja tabora Tanja Bratina, GSM: 041/762–029.

Letovanje sodelavcev Karitas z družinami bo potekalo od 16. do 22. julija 2012. Za dodatne informacije je na voljo vodja tabora Pavla Brec, GSM: 031/335–969.

Sončna hiša v Portorožu v poletnem času gosti socialno ogrožene družine iz celotne Slovenije. Termini, v katerih letujejo družine s Primorske, so od 25. do 30. junija 2012 in od 23. do 28. julija 2012. Za dodatne informacije je na voljo vodja letovanja Franica Grmek, GSM: 041/767–763.

V Portorožu potekajo počitniška letovanja socialno ogroženih otrok in mladostnikov iz celotne Slovenije z naslovom Biseri. Primorski otroci bodo letovali v treh zaporednih terminih in sicer od 23. julija do 19. avgusta 2012. Za dodatne informacije je na voljo vodja tabora Helena Zevnik Rozman, GSM: 031/327–938.


Umetniki za karitas

Prodajna razstava likovnih del iz 17. mednarodne likovne kolonije bo v poletnih mesecih v hotelu Kanin v Bovcu. Odprtje razstave bo v torek, 17. julija 2012, ob 18.00.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino bo od 13. do 17. avgusta 2012 potekala 18. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas z naslovom: Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli…. Izkupiček prodaje nastalih del bo tokrat namenjen otrokom. V četrtek, 16. avgusta 2012, bo dan odprtih vrat, na katerega vabijo tudi druge ustvarjalce, ki želijo prispevati svoje likovno delo. V okviru dneva odprtih vrat bo ob 18.00 kulturni program s predstavitvijo nastalih likovnih del. Za dodatne informacije je na voljo voditeljica projekta Jožica Ličen, GSM: 041/429–713.


Pomoč družinam in otrokom v tujini

Škofijska karitas Koper je pobratena s Škofijsko karitas Banja Luka v Bosni in Hercegovini. V postnem času vsako leto poteka akcija zbiranja sredstev Ne pozabimo s podnaslovom Streha nad glavo. V koprski Karitas zbrana sredstva v omenjeni akciji porabijo za nakup gradbenega materiala, dijaki Škofijske gimnazije Vipava in drugi prostovoljci pa že 12 let zapored v delovnem taboru, ki bo letos od 29. julija do 10. avgusta, pomagajo do strehe nad glavo eni od družin v Bosni in Hercegovini. Letos bo to šestčlanska družina Josipa in Milanke Bjelkanović iz Ivanjske v zaselku Šumari. Prostovoljci bodo obiskali tudi nekaj družin, ki s pomočjo darovalcev iz koprske škofije dobivajo pomoč iz sklada Posvojitev na razdaljo. Za dodatne informacije je na voljo Matej Kobal, GSM: 041/655–961.


Besedilo je pripravila namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen, ki je na voljo tudi za dodatne informacije: GSM 041/429–713 ali e-naslov: [email protected].