Dan vojaškega vikariata na Brezjah

Maša ob dnevu Vojaškega vikariata 2014 Maša ob dnevu Vojaškega vikariata 2014

Vojaški vikariat praznuje dan enote 21. septembra, ker je bil takrat leta 2000 podpisan sporazum med Vlado Republike Slovenije in Slovensko škofovsko konferenco o duhovni oskrbi v Slovenski vojski.

Letošnje praznovanje je potekalo na Brezjah v znamenju festivala družin vojakov. Med hvalnicami so pastoralni asistenti od vojaškega vikarja Jožeta Pluta najprej prejeli križce, ki jih bodo nosili medtem, ko bodo vodili besedno bogoslužje za pripadnike SV.

Vsi zbrani so se priključili skupni maši ob 10-ih. Za otroke je bila do darovanja pripravljena kateheza, primerna njihovi starosti, medtem ko so odrasli prisluhnili homiliji vojaškega vikarja, ki je v nagovor vključil tudi papeževo sporočilo o miru, ko je nedavno v Redipulji vojaškim ordinarijem in vikarjem izročil oljenko miru.

Na stojnicah so po maši obiskovalci lahko spoznali Karitas Vojaškega vikariata in darovali prispevek za ljudi s poplavljenih področij v Sloveniji, Društvo Sv. Modesta, ki deluje v podporo dela vojaških kaplanov, delo gardne enote Slovenske vojske ter načrtovan projekt vojaškega pastoralnega centra. Za otroke so bile organizirane ustvarjalne delavnice in za odrasle pogovorna delavnica.

Srečanje so sklenili z molitvijo litanij v brezjanski baziliki.