Dan posvečenega življenja 2. februarja 2015

2.2.2015 Katoliška Cerkev Redovništvo

Tudi v Cerkvi na Slovenskem bomo v ponedeljek, 2. februarja, praznovali dan posvečenega življenja. Tokrat bi naj bilo še posebej slovesno, saj je papež Frančišek razglasil leto posvečenega življenja, ki se je začelo na prvo adventno nedeljo, 30. novembra 2014, in bo trajalo do 2. februarja 2016. Že na vigilijo s prvega na drugi februar bomo v ljubljanski stolnici pripravili celonočno češčenje od 19. do 6. ure. Toplo vabimo prav vse redovnike in redovnice ter vernike, da se tega češčenja udeležijo. Prav tako se bodo zbrali k češčenju tudi redovniki preostalih škofij, in sicer v murskosoboški škofiji v Turnišču pri sestrah klarisah; v celjski škofiji je v stolnici vsak dan ves dan izpostavljeno Najsvetejše, tako se bodo ta dan redovniki in redovnice pridružili ljudem, ki tam molijo; v novomeški škofiji bo molitveno bdenje po redovnih skupnostih, tako da bo vsaka skupnost doma v kapeli izbrala primerno uro; v koprski škofiji bodo redovniki organizirali češčenje po regijah eno uro ali več, prav tako se dogovarjajo o času in načinu češčenja v mariborski nadškofiji.

Na praznik Jezusovega darovanja v templju pa se bomo zbrali z ordinariji posameznih škofij, in sicer v stolnici v Novem mestu in prav tako v stolnici v Murski Soboti ob 10. uri, v stolnici v Celju, pri salezijancih v Ankaranu in v stolnici v Mariboru ob 15. uri ter v ljubljanski stolnici ob 16. uri.

Praznovanje dneva posvečenega življenja ustreza po besedah svetega Janeza Pavla II. notranji nuji, da slovesneje hvalimo Boga in se mu zahvalimo za veliki dar posvečenega življenja, ki bogati in razveseljuje krščansko skupnost. Za geslo tega dne smo izbrali besede iz logotipa leta posvečenega življenja: Evangelij, preroštvo, upanje. Papež Frančišek nam v svoji spodbudi Prebudite se! ob začetku leta posvečenega življenja nakaže tri prednostne cilje z željo, da bi uresničili svojo poklicanost tako, da bi gledali na preteklost s hvaležnostjo, živeli sedanjost z navdušenjem in sprejemali prihodnost z upanjem.

Drugi namen tega dneva je v tem, da bi Božje ljudstvo bolj spoznalo in cenilo posvečeno življenje, zato so tudi tokrat verniki vabljeni, da se nam pridružijo. Spodbudimo vernike v posameznih župnijah, da se nam pridružijo že pri češčenju ali pri maši v posamezni škofiji na praznik.

Tretji namen pa zadeva nas posvečene osebe in nas vabi, da bi skupaj slovesno slavili čudovita dela, ki jih Bog dela po nas. Papež Frančišek nam je na začetku leta posvečenega življenja dejal: » Pustite se dotakniti njegovi roki, voditi njegovemu glasu in podpirati njegovi milosti!«, hkrati pa nam kliče: »Prebudite svet! Prebudite svet! Kako? Tako, da postavite Kristusa v središče svojega bivanja.«

Da, pred nami je mnogo izzivov in ti obstajajo zato, da bi jih premagali. Veselímo se Božje izvolitve, zahvaljujmo se Gospodu za dar redovnih zaobljub in živimo po njih z navdušenjem, veseljem in s hvaležnostjo.

Ljubímo s čistim srcem, kakor je ljubil Kristus; osvobojeni zasužnjenosti gmotnim stvarem zapustímo zares vse, da nas bo Kristus, naš edini zaklad, lahko popolnoma osrečil; z vdano in zaupno pokorščino izročajmo svoje življenje Gospodu, da ga bo uporabil po svojih Božjih načrtih.

Prav vse vabimo, da se nam pridružite pri češčenju Najsvetejšega in praznovanju pri svetih mašah.

s. Hermina Nemšak FBS, tajnica KORUS-a