Čestitka predsednika Slovenske škofovske konference msgr. Stanislava Zoreta muftiju islamske skupnosti ob sklepu svetega meseca ramazana

24.5.2020 Slovenija Islam, SŠK

Spoštovani gospod mufti dr. Nedžad Grabus,

v imenu Katoliške cerkve v Sloveniji iskreno čestitam muslimanskim vernikom ob sklepu svetega meseca ramazana in ob praznovanju ramazanskega bajrama ter voščim obilo Božjega blagoslova.

Letos smo zaradi izrednih razmer ob epidemiji koronavirusa verniki različnih veroizpovedi morali praznovati svoje najpomembnejše praznike v omejeni obliki. To je povabilo, da na novo premislimo naš odnos do okolja in narave, ki je naš »skupni dom«, prebivališče vseh članov človeške družine. Vsak človek, vsak narod ali verska skupnost mora v dialogu z drugimi iskati gradnjo prihodnosti našega planeta, kajti vsi globalni izzivi, ki smo jim priče v tem času, zadevajo vse nas. Trenutna epidemija in ekološki izzivi nas pozivajo h globoki notranji spreobrnitvi. Ker smo verniki, mora biti naš odnos do Boga vedno bolj očiten po načinu, kako se obnašamo do sveta, ki nas obdaja.

Muslimanski verniki ste v svetem mesecu ramazanu lahko okrepili bogoslužje, post pa je poseben čas milosti, ki vsakemu verniku pomaga, da prisluhne Božjim rešitvam v svojem žiljvenju. To je tudi najvišja stopnja pobožnosti in dokaz prisrčnega verovanja. Vam in muslimanskim vernikom v Sloveniji izrekam iskreno voščilo, da bi praznovali ramazanski bajram v krogu družine in svojih najdražjih ter naj Vam in vsem vernikom Islamske skupnosti v Sloveniji vsemogočni Bog nakloni obilo blagoslova.

Lepo Vas pozdravljam,

 

Msgr. Stanislav Zore
Ljubljanski nadškof metropolit in
predsednik SŠK