Cerkev v Aziji v razcvetu - Škof Jamnik v Južni Koreji

30.1.2016 Seoul, Koreja Škofija Ljubljana, Teološka fakulteta

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik se je od 22. do 30. januarja 2016 mudil v Seulu v Južni Koreji. Škof Jamnik je na povabilo nadškofa v Seulu kardinala Andrew Yeom Soo-Junga in predsednika katoliške Univerze Južne Koreje Johan Yeong-Sik Pahka kot gostujoči profesor predaval na tamkajšnji univerzi.

Cerkev v Južni Koreji in Vzhodno Azijskih deželah, še posebej po obisku papeža Frančiška avgusta 2014, doživlja pravi razcvet. To je potrdila tudi izjemno zanimiva konferenca profesorjev različnih univerz s tega področja. Predavali so profesorji različnih veroizpovedi in filozofij: kristjani, budisti, hinduci, kofucionisti, muslimani, Judje... Medverski  dialog je namreč v Azijskem svetu temeljnega pomena in nekaj povsem samoumevnega, saj se prepletajo različna verstva, kulture, filozofije in pestra zgodovinska dogajanja. Ko govorimo o prihodnosti krščanstva nikakor ne moremo mimo tako številne in mlade populacije, kakor jo imajo v Aziji, še posebej v Indiji in na Kitajskem. Vse to dokazuje, tako je v pogovoru s škofom Jamnikom poudaril tudi kardinal v Seulu, kako Sveti sedež in papež osebno posvečata posebno pozornost temu delu sveta, kjer poudarjajo osebno odločitev za Kristusa, čim boljše poznavanje in dialog z drugimi verami, kajti le tako sobivanje v globalnem svetu dobiva novo kvaliteto in upanje. Posebno znamenje Božjega delovanja je tudi veliko število duhovnih poklicev, ki prihajajo iz Koreje, Filipinov, Vietnama, Kitajske, posebej pa velja izpostaviti južni del Indije, od koder vedno večje število duhovnikov, redovnikov in redovnic prihaja v Evropo in ZDA.

Škof Jamnik se je srečal s kardinalom Andrew Yeom Soo-Jung, nadškofom v Seulu in predsednikom Katoliške Univerze Južne Koreje. Katoliška Univerza Južne Koreje, ki ima svoj sedež v Seulu, je ena najuglednejših univerz v Vzhodno Azijskem področju, poleg univerze Sophia v Tokiu, Univerze v Šanghaju, Manili in Pekingu. Omenjena univerza sodeluje tudi s podobnimi ustanovami v ZDA, Evropi in Indiji. Velik poudarek dajejo tudi sodelovanju z gostujočimi profesorji, med katerimi je bil tudi škof Jamnik. Kot predstavnik Teološke fakultete Univerze v Ljubljani se je skupaj z vodstvom Katoliške Univerze v Seulu in kardinalom Andrew Yeom Soo-Jungom dogovoril o formalni potrditvi sodelovanja pri izmenjavi študentov in profesorjev med ustanovama.

Škof Jamnik je v sklopu svojega obiska skupaj še z gostujočimi profesorji iz Tokia, Manile, New Delhija in Bostona, predaval o evropski filozofiji, s posebnimi poudarkom na sodobnih etičnih vprašanjih (liberalizmu) in filozofiji religije.