Caritas Internationalis začenja prvo globalno kampanjo proti lakoti

10.12.2013 Katoliška Cerkev Karitas

 

Caritas Internationalis z blagoslovom papeža Frančiška začenja prvo globalno kampanjo za boj proti lakoti, ki bo dve leti potekala po 164 članicah mednarodne mreže Karitas s ciljem, da bi se prenehala lakota na svetu do leta 2025. Kampanja izhaja iz dejstva, da vsaka osma oseba na svetu nima dovolj hrane za preživetje. Začetek kampanje sovpada z adventnim časom, ki je pomemben čas za nas, da razmišljamo o skrivnosti učlovečenja našega Gospoda, »ki je prišel k nam, da bi imeli življenje, in ga imeli v izobilju«. Karitas bo izvajala akcijo po vsem svetu v smislu konkretne pomoči, ozaveščanja in tudi molitve.

Kampanja se bo začela v torek, 10. decembra 2013, in se ji pridružuje tudi Slovenska karitas. Papež Frančišek na ta dan vabi vse k molitvi z namenom, da se končanja lakota na svetu (ta dan bo dana tudi posebna izjava za medije s strani papeža in video sporočilo). Po vsem svetu bo ob 12.00 potekal Val molitve – glede na lokalni čas. Molitev se bo začela ob 12.00 na otoku Samoa po lokalnem času in tako naprej po svetu (tudi v Sloveniji bo možno spremljati pobudo preko valov Radia Ognjišče). V okviru te kampanje smo posebno spodbujeni k molitvi Očenaša, v smislu »daj nam danes naš vsakdanji kruh«. Več o kampanji je na straneh  Caritas Internationalis http://food.caritas.org/?p=1176.

Slovenska karitas pošilja pismo na vse župnije in spodbuja vse duhovnike in sodelavce Karitas k molitvi in darovanju maše za ta namen (na ta dan ali kdaj drugič v adventnem času). Predsednik Caritas Internationalis kardinal Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga je ob začetku kampanje za škofe in duhovnike pripravil posebno pastoralno pismo.

Pismo duhovnikom


 

Besedilo je pripravil generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.