Božično voščilo katoliškim izobraževalnim ustanovam predsednika Komisije za šolstvo pri SŠK škofa Franca Šuštarja

22.12.2020 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Izobraževanje , Katoliška šola

»Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo.« (Lk 2,10)

Spoštovani odgovorni v katoliških ustanovah!

Predstavljam si pastirje, ki na Betlehemskih poljanah počivajo po svojem delu. Delu, ki ga poznajo, ga obvladajo ter zanje pomeni preživetje in varnost. In ti pastirji, mirni v svojih življenjih, so primorani neke noči stopiti od vsega, kar poznajo, ker v njihova življenja vstopi nekaj, kar jih bo za vedno spremenilo. Prednje stopi angel. Bitje, ki ga ne poznajo, ki ga ne razumejo, ki se sprva bojijo.

Marsikaj v naša življenja vstopa na podoben način. Ne le epidemija in vse ovire, s katerimi se srečujemo v zadnjem obdobju. Vse in pravzaprav tudi vsakdo, ki vstopa v naša življenja, je lahko neznan, nerazumljen in nas lahko navdaja z negotovostjo ali strahom. Najlažje bi bilo ležati med našimi ovčicami, se ograditi na svojem majhnem pašniku, ki ga poznamo, in se ne pustiti motiti.

Toda – če kdo – potem vsi vi z izkušnjami vzgoje veste, da nas vedno znova izziva tudi vsak otrok, vsak starš, vsak zaposleni. Vabi nas, da ga sprejmemo, da se ga ne bojimo in zanj stopimo stran od tega, kar poznamo, da bi bili bližje njemu. In če ne naredimo tega koraka, nikoli ne pridemo zares do njega. Če se ne pustimo motiti, ostajamo brez tega srečanja in brez velikega veselja, ki nam je podarjeno po naših bližnjih.

Sam Bog se je učlovečil, ne le zato, da bi sam postal bližje nam, ampak tudi zato, da bi si mi postali bližji drug drugemu.

Tako vam v tem času oddaljenosti kljub vsemu želim predvsem pristne bližine. Da bi mogli v resnici začutiti bližino Deteta, ki prihaja zame, zate, za vsakogar. In da bi znali in zmogli to bližino graditi in ustvarjati s svojimi bližnjimi tudi v teh nenavadnih ter negotovih razmerah.

Želim vam vse dobro in obilo blagoslova pri vašem delu. Vam, vsem vašim zaposlenim ter vsem, ki so vam zaupani želim prijetne in doživete praznike ter ostajam v molitvi povezan z vami.

Sprejmimo Božje Dete, ki prihaja na ta svet – sprejmimo ga v podobi vseh, ki so nam darovani. Sprejmimo Luč, ki vstopa v naša življenja ter nam obeta veliko veselje. Otresimo se strahu in v radosti božične noči skupaj s pastirji vzkliknimo:

»Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!« (Lk 2,15)

 

Msgr. dr. Franc Šuštar
Predsednik Komisije za šolstvo pri SŠK