Božična poslanica Škofijske Karitas Celje

25.12.2013 Škofija Celje Karitas, Škofija Celje

 

Sodelavci Škofijske Karitas Celje v teh predbožičnih dneh še posebej nosimo v svojih srcih vse, ki se k nam skozi vse leto obračajo po pomoč. Za kristjane je božična skrivnost razodetje Božje ljudomilosti in skrbi za človeka, s svojo svetlobo in veseljem novega rojstva pa je praznik upanja in Božje ter človeške bližine. Božič je splošno sprejet kot družinski praznik, čas obdarovanja in trenutek, ko se ustavimo in si vzamemo čas drug za drugega. Sodelavci Škofijske Karitas Celje verjamemo, in iz mnogih osebnih zgodb vemo, da je božič za marsikoga tudi čas velike stiske, tesnobe in žalosti. Zato v teh predbožičnih dneh posebej mislimo na vse osamljene in zapuščene, na vse, ki so se jim podrla življenjska pričakovanja, na vse, ki so zaradi različnih dejavnikov izgubili delo, redne dohodke, marsikdaj celo dom. Še posebej želimo stati ob strani vsem, ki so izgubili svoje človeško dostojanstvo, so žrtve nasilja, ne najdejo stika s svojimi najdražjimi ali so med nas pribežali iz različnih kriznih žarišč sodobnega sveta. Obračamo se na vse, ki bodo božične praznike preživeli v različnih ustanovah institucionalnega varstva, bolnišnicah, zaporih in zavetiščih. S hvaležnostjo zremo tudi na vse zaposlene, ki bodo v skrbi za skupno dobro božične praznike preživeli na delovnem mestu.

Sodelavci Škofijske Karitas Celje vsem, ki prestopajo naš prag in z nami delijo vero v Kristusa, želimo, da jih napolnita radost in upanje božične noči in ozdravita ter razveselita njihova ranjena in obtežena srca. Vsem, ki izpovedujejo vero na drug način in kličejo Boga z drugim imenom, želimo izkušnjo človekoljubnosti in sprejetosti, da bi dnevno čutili dobroto in naklonjenost. Vsem nevernim in iskalcem resnice voščimo mirne in topline ter bližine polne božične praznike, ki naj jih utrdijo v iskrenem iskanju smisla.

 

Eno najlepših oznanil božične noči je klic angelov, ki pastirjem – tedaj obrobnim, revnim, zapostavljenim ljudem – kličejo: »Ne bojte se!« (prim. Lk 2,10) Spoštovani vsi, ki se obračate k nam po pomoč, drage sodelavke in sodelavci, spoštovani dobrotniki in podporniki; ta angelski klic je naše božično voščilo, ki naj odmeva skozi vse leto 2014. Naj bo prihodnje leto brez strahu, brez bojazni, kako bomo preživeli iz dneva v dan. Klicu »ne bojte se,« pa pridružujemo tudi naše iskreno vabilo: naj vsak od nas, tam, kjer je in tako kot najbolje zmore, stori korak naproti bližnjemu in povzdigne glas v obrambo resnice in pravice. Tako bo leto 2014 leto Karitas: leto dejavne ljubezni; saj »ljubezen že po naravi žene v prihodnost« (Sarah Kane). 


 

Rok Metličar
predsednik

 

Matej Pirnat
generalni tajnik