Božična poslanica predsednika SŠK in novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana

25.12.2016 Cerkev na Slovenskem Božič, Cerkev v Sloveniji, SŠK
msgr. Andrej Glavan, novomeški škof in predsednik SŠK - Foto: Družina msgr. Andrej Glavan, novomeški škof in predsednik SŠK - Foto: Družina

Dragi bratje in sestre, prijatelji in vsi ljudje dobre volje, ki praznujete božične praznike!

Sveta božična noč je vedno lepa in vznemirljiva. V tej noči se spominjamo in, upam, da tudi doživljamo velik dogodek, po katerem večina narodov šteje leta in zgodovino sveta.

»Po celi zemlji vsem ljudem mir bodi!« je pesnik Prešeren v Krstu pri Savici povzel to betlehemsko oznanilo, ki so ga peli angeli ob Jezusovem prihodu in nadaljeval z mislijo, ki iz Božiča izhaja, da »smo očeta enega sinovi, ljudje vsi bratje, bratje vsi narodi, da ljubit mor'mo se, prav uk njegovi.«

To je najmočnejše božično sporočilo. Večni nevidni Sin Božji se je učlovečil zaradi vsakega od nas. Na svet, obremenjen s krivicami, grehom, prepiri, spopadi in vojnami je enkrat za vselej prišla Ljubezen, Resnica, Pravičnost in Svetost. Odrešenik je prišel v neznatno judovsko mesto Betlehem, v hlev, a njegovega rojstva večina ni opazila.

Dragi bratje in sestre! Božič nas hoče napolniti z upanjem. Jezus je prišel v najdaljši noči in ko je tema najbolj moreča. Že to sporočilo je zgovorno; nobena tema v življenju ni tako črna in nobena noč tako dolga, da je ne bi premagala luč Božje ljubezni, ki nam jo prinaša betlehemsko Dete v jaslicah. Naj nas vodi k luči in dobroti. Naj nam da novih moči za duhovne vzpone in premagovanje sil teme v nas samih in okrog nas.

Vsem doma in po svetu, posebno pa bolnikom in tistim, ki Božiča iz različnih razlogov ne doživljate kot osrečujočo radost življenja v družinskem krogu želim veliko miru in sreče, v novem letu pa zdravja in Božjega blagoslova, da bi vse dni novega leta v srcu nosili zavest in vero, da nam je Bog blizu in nas ljubi.

 

msgr. Andrej Glavan
novomeški škof in
predsednik SŠK