Benedikt XVI. je »cerkveni učitelj« današnjega časa

5.12.2018 Regensburg Papež Benedikt XVI. , Izobraževanje

Nemški kardinal Gerhard Ludwig Müller je zbrana dela upokojenega papeža Benedikta XVI. označil kot »dar cerkvenega očeta današnjega časa«. Med slovesnostjo ob 10. obletnici »Inštituta papeža Benedikta XVI.« v Regensburgu na Bavarskem je kardinal počastil delo omenjene ustanove, ki jo je leta 2007 sam ustanovil kot tedanji regensburški škof z blagoslovom Benedikta XVI. Leto dni kasneje je zaživela tudi ustanova za izdajo znanstvenega dela Josepha Ratzingerja, ki se je razvila v »svetovno središče« za preučevanje njegove misli, je pojasnil kardinal Müller.

Cerkev ima znanstveno poslanstvo, je dejal Müller. V skladu z mislijo Benedikta XVI. vera v Boga ni zgolj možnost, temveč ustreza razumu človeka. Regensburg je prava izbira za sedež zgoraj omenjene ustanove, kajti na tukajšnji univerzi je Joseph Ratzinger med leti 1969 in 1977 deloval kot profesor za dogmatiko, v kraju pa je imel tudi svojo hišo. Müller je ob praznovanju obletnice izrekel pohvalo sodelavcem inštituta, ki ga vodi trenutni škof Rudolf Voderholzer.

Škof Voderholzer je inštitut imenoval »reklamni oglas za Regensburg«. Doslej sta bili opravljeni dve tretjini dela. Izmed načrtovanih 16 knjig zbranih del jih je doslej izšlo enajst. Prihodnjo pomlad naj bi izšel zvezek Ratzingerjevih pridig. Škof Voderholzer je obljubil »duhovnega spremljevalca« za cerkveno leto. Naslednja knjiga bo obravnavala vprašanje Boga, odnos med vero in razumom ter teologijo Evrope; sledil bo zvezek, posvečen teologiji stvarjenja in mariologiji.

V načrtu je še knjiga z avtobiografijo papeža ter njegov odnos do predhodnika Janeza Pavla II. in drugih znanih osebnosti. Namera, da bi vsako leto izdali dva zvezka zbranih del, se žal ni uresničila, je dejal škof Voderholzer, ki pa je prepričan, da se bo Benedikt XVI. v zgodovino zapisal kot »teološki papež«.

Raziskovalna ustanova ima svoje prostore v regensburškem semenišču. Posebna knjižnica z viri in sekundarno literaturo ter arhiv služijo strokovnim razpravam o Ratzingerjevi teologiji. Od leta 2012 inštitut upravlja tudi Ratzingerjevo nekdanjo hišo v Pentlingu.