Beatifikacija istrskega mučenca Božjega služabnika Miroslava Bulešića

28.9.2013 Pulj, Hrvaška Mučenec, Svetnik
Miroslav Bulešić - vir - Poreška in pulska škofija Miroslav Bulešić - vir - Poreška in pulska škofija

V puljski Areni se bo v soboto, 28. septembra 2013, ob 9.30 začela slovesnost, v okviru katere bodo istrskega mučenca Božjega služabnika Miroslava Bulešića (1920–1947) razglasili za blaženega.

Miroslav Bulešić je svojo duhovniško pot devet let utrjeval v koprskem semenišču. 24. avgusta 1947 so partijski aktivisti po divjanju po buzetski cerkvi odšli v Lanišče. Po končani birmi so vdrli v župnišče in z nožem napadli in umorili duhovnika Miroslava Bulešića. Ob tem napadu je bil pretepen in ranjen tudi birmovalec dr. Jakob Ukmar (1878–1971) iz Trsta. Napadli so tudi župnika Štefana Ceka, ki je bil doma iz Hrušice pri Podgradu, ki je tam deloval in je bil zaradi tega krivično obsojen na dolgoletni zapor. Prestajal ga je s tudi po nedolžnem zaprtim p. Atanazijem Kocjančičem iz Hrastovelj, ki je nazadnje deloval pri sv. Ani v Kopru. Gospod Cek je bil kasneje župnik v Šmarjah in Dekanih. Našteti duhovniki so trpeli za krščansko vero in Cerkev. Sedanjim rodovom so zgled zvestobe Bogu ne glede na zgodovinski čas.

Tudi slovenski kraji in ljudje, posebej v koprski in tržaški škofiji, so povezani z mučeništvom Miroslava Bulešića. Na podoben način so v Istri doživljali brutalnost ideološkega brezumja takratnih povojnih oblasti in posameznikov. 11. septembra 1946 je bil pri Grožnjanu umorjen in vržen v fojbo mladi duhovnik Francesco Bonifacio (1912–1946) iz Pirana, ki je bil 4. oktobra 2008 v Trstu razglašen za mučenca in blaženega.

Udeležba slovenskih vernikov na beatifikaciji v Pulju bo znamenje povezanosti in prijateljstva verujočih istrskih ljudi. Ti so bili ne glede na jezik in rod v teku zgodovinskih dogodkov skupaj v dobrem in slabem. Med seboj so ohranjali ter ohranili prijateljsko vzdušje in medsebojno sožitje v skupni krščanski veri in miru.

V imenu Cerkve na Slovenskem se bodo beatifikacije udeležili koprski škof Jurij Bizjak, novomeški škof Andrej Glavan, celjski škof Stanislav Lipovšek in upokojeni koprski škof Metod Pirih. Razglasitve za blaženega se bodo poleg generalnega vikarja koprske škofije mag. Jožefa Korena udeležili tudi verniki iz župnij v slovenski Istri.


Dodatne informacije o beatifikaciji so na voljo na naslovu: Beatifikacija Miroslava Bulešića, Ured za javnost, Porečko i Puljska biskupija, tel. št. 00385 (0) 52 635 417 oz. po e-pošti na naslovu [email protected].