Anin sklad na dobrodelnem koncertu zbral 19.027 evrov

11.12.2013 Ljubljana Družina, Koncert, Kultura

Dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova Anin sklad je v sredo, 11. decembra 2013, v Zavodu sv. Stanislava obeležila 15 let delovanja. Praznovanje so zaznamovali s sveto mašo, odprtjem razstave in dobrodelnim koncertom na katerem so zbrali dobrih 19.000 evrov za pomoč družinam z več otroki. “Anin sklad je delo Svetega duha, rodil se je izključno iz gledanja Božjega obličja, samo Božje obličje človeka rešuje sebičnosti, individualizma, neodgovornosti, indiferentnosti in želje po enostranskem uživanju,“ je pri sveti maši dejal nadškof msgr. Stanislav Hočevar. Zbrane sta nagovorila tudi predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc in predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Ustanova Anin sklad je stara 15 let. Praznovanje tega jubileja je doseglo vrh z zahvalnim bogoslužjem in dobrodelnim koncertom v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Sveto mašo v zavodski cerkvi, ki je bila ob tej priložnosti polna do zadnjega kotička, je daroval beograjski nadškof metropolit msgr. Stanislav Hočevar. Družine, vključene v sklad ter prostovoljci in dobrotniki te ustanove so nato prisluhnili številnim glasbenikom, ki so nastopili v zavodski dvorani.

Nadškof Hočevar je v pridigi med drugim orisal pomen hvaležnosti in zahvaljevanja. "Samo hvaležnost in zahvaljevanje odkrivata prave odnose, prava razmerja do vsega, kar obstaja," je prepričan. Dotaknil se je tudi praznovanja. "Lepota, globina in moč vsakega praznovanja so v odkritju, da se nikdar ne da docela preiskati Njegova veličina," meni nadškof Hočevar. Zato po njegovih besedah evharistično slavje dobiva nepopisno moč strmenja, občudovanja in prave ekstaze. "Šele ko stojimo zunaj sebe v poveličevanju Drugega, ko smo dvignjeni nad meglo vsakdanjih in vsakodnevnih skrbi, izkušenj in dejavnosti, odkrijemo prave izvire življenja," je dodal. Nadškof Hočevar je še menil, da človeške razmere ne morejo onemogočiti Božjega dela, kar nas lahko tolaži. Ob tem je spomnil, da se Anin sklad pred 15-imi leti ni rodil iz človeškega načrtovanja ali zmagoslavne želje, da bi nas bilo več. "Anin sklad je delo Svetega duha, rodil se je izključno iz gledanja Božjega obličja, samo Božje obličje človeka rešuje sebičnosti, individualizma, neodgovornosti, indiferentnosti in želje po enostranskem uživanju. Božje obličje preprosto kliče po novih obličjih. Ljubezen rojeva ljubezen. Kakor je Bog iz čiste ljubezni ustvaril in še ustvarja svet, tako bo tudi vsaka človeška, od Božjega obličja odrešena ljubezen, ustvarjala nova obličja, nove svetove," je bil jasen nadškof Hočevar. "Samo ljubezen, ki daje življenje, človeka kliče na pot, ga spravi v notranje hitenje, ga usmerja k srečanju, ga usmerja k medsebojnemu obdarovanju in medsebojnemu služenju," je poudaril. Opozoril je tudi, da družba brez motorja rojevanja ostaja pasivna družba. "Namesto tega se rojevajo zavist in pohotnost posedovanja in sebičnega uživanja. V takšnem ozračju se rojevajo prepiri in izsiljevanja, izkoriščanja in medsebojna poniževanja." Rešuje nas Božje obličje, zato je nadškof Hočevar povabil, naj prosimo, da bi bili vsi vedno zagledani v Božje obličje in tako vedno na poti odreševanja, na poti prihodnosti.

Na dobrodelnem koncertu, zbrana sredstva so namenjena družinam z več otroki, je zbrane nagovorila predsednica uprave ustanove Anin sklad Marija Šterbenc. "Ko govorimo o petnajstletnem delovanju Aninega sklada, se vprašamo, ali smo bili uspešni ali ne. Težko si je odgovoriti. A to niti ni pomembno. Pomembno je, da so v naših družinah vidno prisotne in živete vrednote, ki so trajne," je dejala. Priznala je, da se je ob vsem delu za družine Aninega sklada pogosto čutila nemoč. A pomagali so številni dobrotniki – posamezniki, redovne skupnosti, župnije, nekateri podjetniki. Zahvalila se jim je in poudarila, da brez njih Anin sklad 15 let gotovo ne bi deloval. "Pogosto sem slišala vprašanja, kako zmorete, kam se obračate, da dobite sredstva, kdo so vaši donatorji. Pogosto na to nisem znala odgovoriti. To je Božje delo." Šterbenčeva želi, da bi Anin sklad tudi v prihodnje združeval, povezoval in vlival upanje tudi tistim, ki se ne čutijo dovolj močni za sprejemanje daru življenja. Zahvalila se je tudi družinam. "Hvala, ker nam dajete priložnost, da tudi mi postajamo boljši. Hvala, ker prek vas tudi mi lahko tlakujemo pot, kamor nas vabi On, ki nas je poklical v življenje."

Družine, vključene v sklad, ter prostovoljce in dobrotnike, ki so napolnili dvorano Zavoda svetega Stanislava, je pozdravil tudi predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan. Spomnil je, da vsak dan vsi nekam hitimo, zasipajo nas različne obveznosti, a primanjkuje pravega življenjskega naboja in veselja. "To se pozna tudi pri številu otrok, saj se je šele v zadnjih letih nekoliko popravila rodnost v Sloveniji. Ta dvig nas navdaja z velikim upanjem. Otroci so resnični izraz volje do življenja nekega naroda, pogoj za razvoj in rast," je poudaril. Zato se je zahvalil ustanovi Anin sklad, ki po njegovih besedah že 15 let prekipeva od življenja. Opozoril je, da je velika družina povezana z mnogimi skrbmi. "Je pa tudi šola skromnosti, strpnosti, priložnost za medsebojno bogatenje in najbolj učinkovita socializacija. Zato prosim vse družine, še posebej veliko družino Aninega sklada, še naprej ustvarjajte zdravo in primerno okolje za rojstvo in rast novega življenja, pomagajte si med seboj in gradite to občestvo. Zdrave družine so edina svetla prihodnost naroda in Cerkve."

Koncerta, ki ga je neposredno prenašal Radio Ognjišče so se med drugim udeležili tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, predsednica NSi Ljudmila Novak, provincial frančiškanov p. Stane Zore, provinical jezuitov p. Milan Bizant, predstojnica sester usmiljenk s. Bernarda Trček, inšpektor salezijancev Franc Potočnik, redovniki, redovnice, duhovniki, dobrotniki in mnoge družine.

Osrednje praznovanje 15-letnice delovanja Ustanove Anin sklad so sicer začeli s sveto mašo ob 18. uri, ki jo je daroval beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar, po maši pa so odprli fotografsko razstavo o delu Aninega sklada avtorja Alojza Popelarja.

Na koncertu si nastopili Slovenski oktet, Nuša Derenda, Alpski kvintet, skupina Gloria, Tone Rus z družino, Alpski kvintet, Matjaž Knez, Marko Fink, Andreja Zakonjšek Krt, Franc Kompare, Družina Ivančič in Vokalno instrumentalna skupina sv. Mihaela Mengeš.


Anin sklad je dobrodelna in neprofitna ustanova, ki jo je leta 1998 ustanovila skupnost redovnikov in redovnic, da bi pomagali družinam z več otroki. Vanj je vključenih 360 družin.


Besedilo je pripravil in posredoval Alen Salihović, ki je za dodatne informacije na voljo na GSM: 051/685-661.