80. rojstni dan kardinala dr. Franca Rodeta

23.9.2014 ob 12:00 Ljubljana Kardinal Rode

Pri založbi Družina je ob 80. rojstnem dnevu kardinala dr. Franca Rodeta izšla knjiga Radost in lepota vere, v kateri kardinal razmišlja o duhovnih, kulturnih in zgodovinskih vprašanjih naroda in Cerkve v luči vere.

Na predstavitvi knjige sta se s kardinalom dr. Francem Rodetom pogovarjala dr. Robert Petkovšek in dr. Anton Štrukelj.

»Rojstni dan kardinala Franca Rodeta je priložnost, da se njemu in z njim zahvalimo Bogu za njegovo dosedanje delovanje v Kristusovem vinogradu. To delovanje je bilo in ostaja zaznamovano z velikimi izzivi, a tudi z obilnim blagoslovom. Kot eden njegovih sobratov v škofovstvu svetovne Cerkve mu želim veliko blagoslova tudi v prihodnosti.«
Iz pozdravne besede graško–sekavškega škofa Egona Kapellarija

 

Kardinal Rode: Cerkev na Slovenskem ima v sebi življenjsko moč

Kardinal Franc Rode in mariborski upokojeni škof Jožef Smej bosta danes obeležila svoja jubileja. Kardinal Rode, ki bo v torek praznoval 80. rojstni dan, bo slovesno sveto mašo daroval v domači župnijski cerkvi v Grobljah pri Domžalah. Škof Smej pa bo v rodni Bogojini z jubilejno železno mašo obeležil 70 let duhovništva.

Kardinal Franc Rode je v bogoslovje stopil v Buenos Airesu, v duhovnika pa je bil posvečen leta 1960 v Parizu. Po prihodu v Slovenijo leta 1965 je sprva služboval v Celju, nato je med drugim predaval na ljubljanski teološki fakulteti in se posvečal publicistični dejavnosti. V tem času je tudi predaval na teoloških tečajih in se v svojih kritičnih nastopih loteval širših družbenih vprašanj, kar je imelo odziv tudi pri tedanji oblasti.

Leta 1981 je Rode iz Slovenije odšel v Vatikan, kjer je prevzel službo v takratnem papeškem tajništvu za dialog z neverujočimi, od leta 1993 je bil tudi tajnik Papeškega sveta za kulturo. Leta 1997 se je vrnil v Ljubljano, saj ga je papež Janez Pavel II. imenoval za ljubljanskega nadškofa. V času opravljanja nadškofovske službe je veliko pozornosti namenil urejanju odnosov med Cerkvijo in državo. Po njegovem prizadevanju je bil 6. februarja 2004 razglašen Sporazum med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih.

Kot ljubljanski nadškof je Rode pritegnil tudi pozornost širše javnosti s svojimi pogledi na aktualno družbeno-politično dogajanje. Zadnje desetletje je kardinal Rode večinoma preživel v Vatikanu. Od leta 2004 do 2011 je bil prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, leta 2006 pa ga je papež Benedikt XVI. imenoval za kardinala.

Rode je v intervjuju za Radio Ognjišče komentiral nekatere aktualne zadeve. Kot je dejal, so odprta vprašanja med Cerkvijo in državo še vedno verska vzgoja, duhovna oskrba v vojski, zaporih in bolnišnicah ter vprašanje vzdrževanja cerkvene umetniške dediščine, ki je hkrati tudi državna kulturna dediščina. Med drugim predlaga, da bi bil verouk priznan kot eden od obveznih izbirnih predmetov.

Glede sprave je dejal, da je treba najprej pogledali v oči zgodovinski resnici. "Govoriti o narodnih izdajalcih je danes, najmanj kar lahko rečem, neokusno. Tega slovenska javnost ne prenese več," je še dejal kardinal Franc Rode.

 

Vir: Družina in Radio Ognjišče