50 let Slovenske province Družbe Jezusove 
in obisk vrhovnega predstojnika p. Artura Sose

24.10.2019 Cerkev na Slovenskem Redovništvo

Na praznik sv. Ignacija, 31. julija letos, je Slovenska provinca Družbe Jezusove praznovala 50 let od svoje ustanovitve. Ob tej priložnost bo Slovenijo med 24. in 27. oktobrom 2019 obiskal pater general Arturo Sosa, ki je postal vrhovni predstojnik Družbe Jezusove  oktobra 2016.

Namen obiska je v prvi vrsti hvaležnost za 50 let samostojnega delovanja. V primerjavi z drugimi jezuitskimi provincami je slovenska majhna in mlajša, vendar so jezuiti v 50 letih ogromno naredili na področju duhovnega, pastoralnega in kulturno-intelektualnega dela v Sloveniji. Struktura Cerkve se spreminja, posebno v zahodnem svetu, zaradi pomanjkanja poklicev in drugih izzivov, ki prihajajo na dan. Prav tako se Družba Jezusova ponekod na novo oblikuje z združitvami raznih provinc. 

Drugi namen obiska p. generala je priložnost, da p. Arturo nagovori člane province. Letos pomladi je papež Frančišek potrdil prednostne smernice za celotno Družbo Jezusovo za nadaljnjih 10 let. P. general bom predstavil apostolske prioritete in spodbudil člane, da živijo in delajo z njimi. 

Osrednja prireditev bo v petek, 25. oktobra 2019, v cerkvi Kristusovega učlovečenja v Ljubljani v Dravljah: ob 18.15 bo meditacija ob 50-letnici province in ob 19.00 sv. maša. V soboto, 26. oktobra, bo p. Sosa nagovoril tudi udeležence sv. maše ob 10. uri v Radljah ob Dravi.

V okviru 4-dnevnega obiska bo vrhovni predstojnik obiskal jezuitske skupnosti, spregovoril jezuitskim sodelavcem o apostolskih prioritetah DJ, blagoslovil Jezuitski kolegij v Ljubljani ter obiskal oba slovenska metropolita in apostolskega nuncija v Sloveniji.

Več gradiva je objavljenega na spletni strani https://www.jezuiti.si/.
 

Besedilo je posredoval p. Rok Bečan DJ, GSM: +386-51-766-098, e-mail: [email protected]