35. Stična mladih

Stična mladih 2016 Stična mladih 2016

V soboto, 17. septembra, je pod geslom »Sem orodje Božjega usmiljenja« potekala že kar 35. Stična mladih. Mladi so prisluhnili besedam in dejanjem, ki jih vodijo do tega, da so sami in skupaj z ostalimi orodje Božjega usmiljenja.

Stične mladih se je udeležilo več kot 6.000 mladih iz vse Slovenije. Tudi mladi izven slovenskih meja so prišli, da bi doživeli srečanje o katerem vsi tako veliko in z navdušenjem pripovedujejo.

V dopoldanskem delu so mladi izbirali med dijaškim in študentskim programom, adoracijo in nogometnim turnirjem. Dijaški program je letos pripravil prvi čisto pravi muzikal, ki si ga lahko ogledate tukaj. Mladi so se lahko udeležili tudi ene izmed 22 različnih delavnic, med njimi je bila tudi delavnica generalnega opata cistercijanskega reda Giuseppeja Leporija O.Cist, ki je spregovoril o delovanju cistercijanov po celem svetu ter pričevanje italijanske skupine The Sun. Na glavnem prizorišču pa je sočasno potekala še tržnica, na kateri so se predstavile različne skupine in organizacije.

Ob 14. 15 uri so se vsi zbrali pri sveti maši, ki jo je vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. V svoji pridigi je opomnil, da je naloga vsakega izmed nas, da smo orodje Božjega usmiljenja in moramo za to premagati brezbrižnost, pesimizem in egoizem.

Po sveti maši je zbrane nagovoril predsednik RS Borut Pahor, ki je g. Antonu Česnu, direktorju SKAM – Skupnosti katoliške mladine izročil slovensko zastavo v zahvalo za prispevek Stične mladih k temu, da imamo eno domovino za vse.

"Letos praznujete 35 let tega imenitnega festivala. Praznujete v letu, ko naša domovina obeležuje 25 let samostojnosti in suverenosti. Želim se zahvaliti vsem, ki na tako plemenit način prispevate, da imamo eno domovino za vse. Domovino, kjer si prizadevamo za sožitje in strpnost, kjer gradimo tisto, kar je med nami skupnega in znamo živeti z razlikami. To veličastno srečanje v vseh ozirih ustreza visokim kriterijem, da lahko vam, gospod Česen, kot predstavniku festivala, v znak hvaležnosti izročim slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države.« predsednik RS Borut Pahor

Za imenitno vzdušje na zaključnem praznovanju je tradicionalno poskrbel Stična bend, ki je za nas pripravil pravi glasbeni spektakel. Ob tej priliki smo se zahvalili tudi Filipu Firbasu, ki je letos še zadnjič prevzel vlogo koordinatorja Stične mladih.

S tem se Stična mladih ne konča temveč šele dobro začne. Stična diha pa bo že 26. novembra obiskala Šmihel pri Novem mestu!