30. srečanje treh dežel na Svetih Višarjah

18.8.2012 Svete Višarje Srečanje

V Katoliški Cerkvi si prizadevamo za evangeljske ideale miroljubnega sožitja, razumevanja in prijateljstva med ljudmi različnih veroizpovedi, narodov, jezikov in kultur. Temu so namenjena tudi mednarodna romanja in molitvena srečanja ter podobne pobožnosti, ki se jih Slovenci radi udeležujemo.

Srečanje treh dežel oziroma romanje vernikov iz dežele Furlanije, avstrijske Koroške in Slovenije, bo v soboto, 18. avgusta 2012 v božjepotni Marijini cerkvi na Svetih Višarjah. Geslo letošnjega srečanja je Blagor ji, ki je verovalaZ Marijo v leto vere.[1]

Srečanje se bo na trgu pred cerkvijo začelo ob 10.00 z uvodnim duhovnim programom, ob 11.00 pa bo slovesno somaševanje škofov in duhovnikov v petih jezikih, ki ga bo tokrat vodil videmski nadškof Andrea Bruno Mazzocato. Dogodek soorganizirata Nadškofija Ljubljana (ljubljanski nadškof Anton Stres) in Krška škofija (škof Alois Schwarz). Somaševali bodo tudi nekateri drugi škofje in duhovniki.


Pogled v zgodovino

Pobudo za srečanje treh dežel je leta 1981 dal nekdanji videmski nadškof msgr. Alfredo Battisti, celovški škof msgr. dr. Egon Kapellari in ljubljanski nadškof msgr. dr. Alojzij Šuštar pa sta jo takoj podprla. Prvo tovrstno srečanje je bilo leta 1982 na Svetih Višarjah, potem pa vsako naslednje leto v eni izmed (nad)škofij.

Srečanje izmenjaje organizirajo videmska, celovška in ljubljanska (nad)škofija, v zadnjem času tudi koprska in novomeška škofija.[2] Globoka vernost in zaupanje v Marijino priprošnjo je skupna vsem trem narodom, ki kot sosedje že več kot 1.200 let živijo drug ob drugem. Srečanje treh dežel je cerkvena iniciativa, ki ima tudi širši kulturni in simbolni pomen. Udeležencem daje priložnost, da povezovalno moč vere začutijo v živo in jo doživijo kot spodbudo za poglobitev osebnega odnosa z Marijo in Bogom ter potrditev osebne in družbene odgovornosti za medsebojno sožitje in sodelovanje med ljudmi, ki presega narodne, kulturne, jezikovne in politične pregrade.


Dodatne informacije dobite pri dr. Janezu Grilu, vodji pripravljalnega odbora, GSM: 041/634–667, e-naslov: [email protected].


[1] Papež Benedikt XVI. je 17. oktobra 2011, objavil motu proprio z naslovom Vrata vere, s katerim napoveduje leto vere. Le-to se bo začelo 11. oktobra 2012 in sovpada s 50. obletnico začetka II. vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965), sklenilo pa se bo na praznik Kristusa Kralja, 24. novembra 2013.

[2] Ljubljanska nadškofija ter koprska in novomeška škofija sestavljajo ljubljansko metropolijo.