24-urna molitev za duhovne poklice

29.6.2014 Maribor Duhovniki, Laik, Mladina

Center za duhovne poklice mariborske nadškofije je pred praznikom apostolov Petra in Pavla pripravil 24 urno molitev za duhovne poklice. Molitev se je začela v petek 27. junija zvečer na praznik Srca Jezusovega in se zaključila v soboto 28. junija zvečer na god Marijinega brezmadežnega srce.

Na Centru za duhovne poklice so se pod vodstvom voditelja in s. Štefke Klemen OSU za 24 urno molitev odločili zato, ker v mariborski nadškofiji letos ni nobenega novomašnika. Pobudo Centra so duhovniki in verniki lepo sprejeli. V stolni cerkvi svetega Janeza Krstnika v Mariboru je bila ves čas, od petka zvečer do sobote zvečer, organizirana molitev za duhovne poklice, h kateri so prihajali verniki iz različnih dekanij in župnij mariborske nadškofije, pa tudi otroci, mladi in člani različnih duhovnih gibanj. 24 urna molitev se je začela in zaključila s sveto mašo. Prav tako je bila iz petka na soboto polnočna sveta maša pri kateri so posebej sodelovali mladi iz stolne župnije. Pri sveti maši v soboto zjutraj je jubilant škof dr. Jožef Smej vernike posebej povabil naj molijo za svoje domače duhovnike, da bodo sveti in da bodo vztrajali v duhovniškem poklicu. Preostali čas so verniki sami oblikovali molitvene ure. Za vsako molitveno uro so bile pripravljene pesmi in razmišljanja iz svetega pisma, za kar je posebej skrbel gospod Kristjan Bošak. Molitvene ure so vodile različne skupine: redovniki in redovnice, duhovniki, člani gibanj in molitvenih skupin iz različnih župnij, ter skavti. S slovesnimi večernicami v čast apostolov Petra in Pavla, litanijami in večerno sveto mašo, ki jo je vodil kanonik gospod Janez Lesnika in ob somaševanju duhovnikov mariborske nadškofije se je v soboto zvečer zaključila 24 urna molitev za duhovne poklice in prošnja: Gospod duhovnikov nam daj.

Mariborska nadškofija že dolgo časa čuti, kako potrebna je molitev za duhovne poklice in stanovitnost poklicanih. Kmalu bo eno leto kar nadškofija nima svojega nadškofa. Veliko župnij v nadškofiji je prav tako brez župnika. Število aktivnih duhovnikov se iz leta v leto krči. Bridko je tudi  dejstvo, da nekateri duhovniki zaradi bolezni, drugi pa zaradi preobilice dela, prehitro omagajo ali preprosto kar odidejo iz duhovniških vrst. Tudi družba v kateri živimo veri in Cerkvi ni najbolj naklonjena. Zato je molitev za nove duhovne poklice edino, kar lahko mariborska nadškofija polaga pred Boga in veruje, da se bo število duhovnih poklicev zopet okrepilo.

24 urno molitev za duhovne poklice so podprle številne družine iz mariborske nadškofije. Mnogi starši so k molitvi prišli sami ali skupaj s svojimi otroci. Nekateri starši so v stolnici pri molitvi odkrito prosili za svoje otroke, da bi kateri izmed njih izbral duhovni poklic. Duhovni poklici, še posebej duhovniški rastejo predvsem tam, kjer ljudje ne skrivajo svoje želje in hrepenenja, da bi v svoji sredi imeli duhovnika. To je bil tudi namen 24 urne molitve, da se k molitvi povabi čim več družin in da se v molivcih prebudi močno hrepenenje po duhovniku in sveti maši. Bog, ki vidi na skrivnem je edini, ki lahko hrepenenje vernikov in njihovo gorečo molitev usliši in da kaliti semenom duhovnega poklica, ki jih v svojih srcih nosijo številni mladi fantje in dekleta.

Še ena misel je vodila organizatorje 24 urne molitve za duhovne poklice. V soboto jo je pri večerni sveti maši izrekel voditelj Centra za duhovne poklice dr. Stanislav Slatinek. V uvodnem pozdravu je navzoče vernike spomnil, da letos mineva 190 let odkar je bil v Celovcu blaženi Anton Martin Slomšek posvečen v duhovnika in potem je še v Olimju obhajal novo mašo. To je za Mariborsko nadškofijo dragocen spomin. Zato je bila 24 urna molitev za duhovne poklice izročena Bogu po priprošnji blaženega Antona Martina Slomška, kot domačega svetnika, v zaupanju, da bodo po njegovi priprošnji verniki mariborske nadškofije (še posebej mladi fantje in dekleta) bolj razpoložljivi za Božji klic, kadar Bog koga pokliče v svoj vinograd.

 

Stanislav Slatinek