21. septembra se Katoliška Cerkev v Sloveniji pridružuje pobudi zvonjenja ob Svetovnem dnevu miru

21.9.2019 ob 18:00 Slovenija Civilna družba, Kultura, SŠK
Slovenci imamo do zvonov posebno spoštovanje. To kaže tudi pritrkavanje, ki iz zvonov izvablja posebne melodije in je prisotno od 16. stoletja, dokumentirano pa od 19. stoletja dalje. Foto: Družina Slovenci imamo do zvonov posebno spoštovanje. To kaže tudi pritrkavanje, ki iz zvonov izvablja posebne melodije in je prisotno od 16. stoletja, dokumentirano pa od 19. stoletja dalje. Foto: Družina

V soboto, 21. septembra 2019, bomo obeležili mednarodni dan miru. Ob tej priložnosti so iz Ministrstva za kulturo RS posredovali pobudo evropskih institucij, ki podpirajo predlog, da bi po vsej Evropi istočasno zazvonili vsi zvonovi. V ta namen bodo zvonovi slovenskih župnij in samostanov zvonili za 15 minut z vsemi zvonovi med 18.00 in 18.15.

Ob evropskem letu kulturne dediščine 2018, ki je bilo razglašeno na podlagi sklepa Evropskega parlamenta in Sveta, so visoki predstavniki evropskih institucij podprli lanskoletni predlog Nemškega nacionalnega odbora za varstvo kulturne dediščine, ki je bil hkrati nacionalni koordinator evropskega leta kulturne dediščine v Nemčiji, da po vsej Evropi istočasno zazvonijo cerkveni in posvetni zvonovi. Pobudo so z aktivnim odzivom podprli v 37 evropskih državah in s tem ustvarili enega izmed vrhuncev evropskega leta kulturne dediščine. V Sloveniji so sodelovali Katoliška Cerkev, Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi, Srbska pravoslavna cerkev, Cerkev makedonske pravoslavne skupnosti ter največji slovenski mestni občini Ljubljani in Maribor. Zaradi odmevnosti lanskoletnega dogodka njegovi pobudniki sporočajo, da bomo vseevropskemu zvonjenju lahko prisluhnili znova tudi letos.

Zvonjenje za kristjane predstavlja pomemben element verskega življenja, saj vabi k molitvi ali bogoslužju ter naznanja posebne dogodke; to je tudi izraz veselja, slavja in radosti. V slovenskem kulturnem okolju so zvonovi nepogrešljiv element, kar ponazarjajo številni običaji in ljudske šege, pregovori, pesmi in druga umetniška dela. Preko tisoč let cerkveni zvonovi sooblikujejo in zaznamujejo tako slovensko kot evropsko kulturno istovetnost, slovenci pa imamo do zvonov posebno spoštovanje. To kaže tudi pritrkavanje, ki iz zvonov izvablja posebne melodije in je prisotno od 16. stoletja, dokumentirano pa od 19. stoletja dalje. Da je zvonjenje spremljalo človeka že dolgo časa se pokaže tudi v tem, da so različni pesniki zelo zgodaj opisovali zvonove in jih omenjali v svojih delih.

Dopis Ministrstva za kulturo RS

Več na spletni strani https://europa.eu/cultural-heritage/ ter na https://www.eych2018.com/eych-initiatives/