20. Sobotna iskrica Radia Ognjišče bo pomagala otrokom v Mozambiku

26.2.2022 Ljubljana Misijon, Radio Ognjišče, Dobrodelnost

Radio Ognjišče v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije v soboto, 26. februarja 2022, znova pripravlja pustno dobrodelno akcijo, ki je doslej uspešno pomagala pri delu različnih slovenskih misijonarjev. Z akcijami smo pomagali otrokom v Zambiji, na Madagaskarju, v Etiopiji, Ugandi, Burundiju, v Kambodži, Amazoniji v Brazilji, Ukrajini in drugod. Nekajkrat smo bili zazrti tudi v potrebe doma. Več o akciji tudi na spletni strani radio.ognjisce.si.

»Misijonarke in misijonarji pričujejo o tem kako živijo šole, bolnišnice in socialni centri, pri katerih gradnji ali obnovi so sodelovali poslušalci Radia Ognjišče. Hvaležni za vsak dar, s katerim so misijonarji v minulih letih lažje pregnali lakoto, nahranili otroke v vrtcih in šolah, pomagali staršem, obnovili ali zgradili šole in bolnišnice, tudi letos upajo na darežljivost poslušalcev,« je zapisal urednik oddaje Sobotna iskrica in radijski voditelj Jure Sešek.

Letos bi radi pomagali pri prizadevanjih slovenske misijonarke s. Zvonke Mikec, ki je kot predstojnica delovala v Mozambiku, pred kratkim pa sprejela odgovorno delo v Angoli. Cilj dobrega dela je predstavila takole: »Naša država je na jugu Afrike, ob obali. Zremo na Madagaskar. Mozambik je velika država, obsega področje veliko za osemintrideset Slovenij. Veselje naših ljudi prihaja iz življenja, v katerem se odrasli, posebej pa otroci, razveselijo najmanjših reči. Veseli so, da so lahko skupaj, da se lahko igrajo s sovrstniki, za radost ne potrebujejo plastičnih igrač in elektrike.«

Za življenje pa potrebujejo osnovno: hrano, streho nad glavo, izobrazbo, podporo. Misijon Namaacha je od glavnega mesta Maputo oddaljen osemdeset kilometrov. Leži tik ob meji z Južnoafriško republiko in kraljevino Svaziland, na planoti, osemsto metrov nad morjem. V kompleksu je šola s tisoč petsto učenci, vrtec, ki ga obiskuje dvesto otrok ter internat, kjer v času šolanja stanuje sto deklic. Večina je iz revnih, razbitih ali problematičnih družin, ki deklicam ne morejo omogočiti šolanja.

»Organizatorji si želimo, da bi z 20. Pustno Sobotno iskrico za nekaj časa omilili lakoto in zgradili večnamenski prostor, ki bi na misijonu predstavljal varno zavetje za »družinsko mizo«, prostor za mnoge ostale dejavnosti, ki se na tem velikem misijonu odvijajo iz dneva dan. Slovenska misijonarka s. Zvonka Mikec, bo v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije, bdela nad porabo vseh v soboto zbranih sredstev,« še dodaja Jure Sešek.

Pustna tradicija Radia Ognjišče je poskrbela tudi za pustni ples v dvorani, a letos smo se mu, zaradi pred tedni nepredvidljive situacije, odpovedali. Sredstva bomo tako zbirali v radijski akciji, s pomočjo posebnega sobotnega programa, ko bodo poslušalce vabili k telefonskemu darovanju. Pustna Sobotna iskrica bo vesela tudi najmanjšega daru. V soboto, 26. februarja, med deveto in petnajsto uro.  

Za dodatne informacije lahko pokličete na številko 01 292 75 04.

Radio Ognjišče