2. vseslovensko srečanje sodelavcev romske pastorale

10.3.2015 ob 9:30 Novo mesto Rom, Cerkev v Sloveniji, SŠK
Romski vrtec - vir.: splet Romski vrtec - vir.: splet

V Sloveniji prebiva okrog 10.000 Romov, razkropljenih po romskih naseljih ali posamezno po družinah v vseh škofijah. Veliko pastoralnih delavcev (duhovnikov, redovnikov, redovnic in laikov) se v različnih okoliščinah srečuje z njimi. V iskanju pastoralnih poti dela z Romi pripravljamo 2. vseslovensko srečanje vseh, ki se pri svojem pastoralnem delu srečujete z Romi ali imate romska naselja na področju svojega pastoralnega delovanja. Srečanje z naslovom Zakramenti v življenju Romov bo v torek, 10. marca 2015, ob 9.30 na škofiji v Novem mestu.

Srečanje bo sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu se bomo osredotočili na vlogo zakramentov v življenju Romov, kjer nam bo spregovoril dr. Andrej Poznič. Iz medsebojnih izkušenj in iskanja različnih pastoralnih poti in pristopov bomo odkrivali različne načine pastoralnega dela z Romi. 

V drugem delu bomo načrtovali udeležbo na svetovnem srečanju Romov s papežem Frančiškom v Rimu, ki bo konec oktobra 2015. Srečanje bomo zaključili ob 13.30 s kosilom za vse udeležence.

Prosim, če na to srečanje povabite vse, ki jih ta tematika ali delo zanima ali se na kakršenkoli način srečujejo z Romi. Srečanje je namenjeno duhovnikom, redovnikom, redovnicam in laikom v pastorali.

Zaradi organizacije dogodka in priprave programa prosim vse, ki jih se nameravate udeležiti srečanja, da se prijavite koordinatorju za pastoralo Romov pri SŠK do nedelje, 8. marca 2015, na naslov: [email protected] ali po telefonu 041-828-389.

 

Peter Kokotec
koordinator za pastoralo Romov pri SŠK


Iz članka mednarodne revije za pastoralo Romov Nevi Yag:

V cerkvi so bili in so še vedno skrbni duhovniki, redovniki, redovnice in laiki, ki vse svoje moči posvečajo najbolj obrobnim in oddaljenim. Ti obrobni ne spadajo v nobeno hierahično pastoralno in redno ureditev našega dela. Ti obrobni ne zadostijo skorajda nobenim cerkvenim pravnim predpisom zakonika cerkvenega prava. Ti obrobni so največkrat problem v rednem in mirnem pastoralnem delu, zato se ga je najbolje izogniti ali ga vsaj pustiti pri miru. Samo na enem področju zadostijo kriterijem in to je evangeljski kriterij, kjer vlada ljubezen. In v tem kriteriju vidim sporočila papeža Frančiška nam vsem, ko nam je na srečanju v Rimu rekel tudi tole: „Romi se pogosto nahajajo na obrobju družbe in včasih nanje gledajo s sovražnostjo in sumničavostjo. - Spominjam se, kako je tu v Rimu voznik avtobusa, ko so vstopali Romi, pogosto rekel: »Pazite na denarnice!« To je zaničevanje.“ Papež Frančišek je spregovoril naravnost iz izkušnje in z očetovsko ljubeznijo. Upam, da bo njegovo sporočilo odmevalo in prihajalo do srca vsakega človeka, vsakega pastoralnega delavca. Zato naj nas spremljajo še naslednje njegove besede, ki so namenjene prav nam, ki delamo z Romi in med Romi: „Spodbujam vas, da velikodušno nadaljujete svoje pomembno delo in ne izgubite poguma, ampak vztrajate v zavzemanju za blagor ljudi, ki se še bolj kot drugi na obrobju človeštva spopadajo s pomanjkanjem in izključevanjem. Naj Romi v vas najdejo brate in sestre, ki jih ljubijo z isto ljubeznijo, s katero je Kristus ljubil najbolj izključene. Bodite zanje gostoljubni in radostni obraz Cerkve.“