16. generalna skupščina Zveze Evropskih konferenc višjih redovnih predstojnikov in predstojnic

10.3.2014 Ukrajina
Foto - Radio Ognjišče Foto - Radio Ognjišče

V Ukrajini, v Kijevu, bo od 10. do 15. marca 2014 potekala 16. generalna skupščina Zveze Evropskih konferenc višjih redovnih predstojnikov in predstojnic (UCESM). Zbrali se bodo delegati iz 38 Konferenc redovnih ustanov.

Osrednja tema bo: »Redovniki in redovnice v Evropi: Priče in graditelji občestva«. Izbrane teme želijo odgovoriti na izzive, ki nam jih ponujajo okoliščine v kateri živijo ljudje v Ukrajini.

Prejšnje generalne skupščine so nam omogočile poglobiti "Duhovno življenje pred izzivi Evropejcev«, »Kakšen prispevek prinaša skupno življenje Evropi«, »Upanje kot naše poslanstvo v Evropi« ter »Življenje kot poklicanost: odgovor na poklic«.

Na tokratni skupščini želi Izvršilni odbor UCESM poglobiti razmišljanje o bogastvu in težavah te države (Ukrajina je članica dveh civilizacij – grško bizantinske in zahodne – in že od začetka zgodovine povzema dve tradiciji (dogodki v zadnjem času so nas na to spomnili).

Marko Rupnik DJ, direktor CENTRA ALETTI (RIM), bo udeležence s predavanji uvedel v razmišljanja, ki jim bo sledilo delo po skupinah. Kot moderator bo pri izmenjavi idej sodeloval James KAREPIN OP, iz ekumenskega centra Istina (PARIS). Na okrogli mizi bodo v sredo 12. marca sodelovali predstavniki katoliške in pravoslavne Cerkve.

Ta dogodek zbere vsaki dve leti okrog 100 udeležencev, med katerimi so delegati in delegatke narodnih Konferenc, ki prihajajo iz 27 evropskih držav in predstavljajo približno 400.000 redovnikov in redovnic, ter gostje.Letošnja skupščina je bila organizirana v tesnem sodelovanju s štirimi ukrajinskimi Konferencami redovnikov in redovnic: 2 grško-katoliški in dve latinskega obreda.

Slovenske redovnike in redovnice bodo predstavljali p. Stane Zore OFM, predsednik, s. Damjana Tramte HMP, podpredsednica in s. Hermina Nemšak FBS, tajnica Konference redovnih ustanov Slovenije.

s. Hermina Nemšak