14. vseslovensko romanje gasilcev

Na Brezjah, pri Mariji Pomagaj, so se v soboto, 5. maja 2018, na vseslovenskem romanju zbrali gasilci in gasilke iz 23 slovenskih gasilskih društev. Slovesno sveto mašo je daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan.
Prvo soboto po godu svetega Florijana pri Mariji Pomagaj na Brezjah tradicionalno poteka vseslovensko romanje gasilcev. Letos je bilo romanje že 14. po vrsti. Gasilci, v Sloveniji jih je registriranih 155.000, iz vseh koncev Slovenije so se najprej zbrali pri gasilnem domu na Brezjah in nato v slovesni formaciji prišli do bazilike Marije Pomagaj. Slovesno sveto mašo je ob 15. uri daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan, ki je po maši blagoslovil gasilska vozila pred baziliko Marije Pomagaj.
V imenu Prostovoljnega gasilskega društva Brezje je v uvodu v sveto mašo pozdravil gasilce Metod Gaber. Dejal je, da se pri svojem delu velikokrat soočajo z razmerami, kjer ne morejo več pomagati. „Kjer je prišla smrt. Vsakič nas to hočeš nočeš presune, toliko bolj če gre za mlade ljudi. Presune nas tudi, če umre naš član, ki se je nesebično razdajal za druge. Žal je pred kratkim bolezen vzela našega dolgoletnega podpoveljnika Petra Razborška,“ je dejal.
Škof Glavan pa je v pridigi uvodoma prosil Marijo Pomagaj in zavetnika sv. Florijana „naj dobri Bog blagoslovi našo lepo Slovenijo in domače kraje in jih obvaruje pred požari, naraslimi vodami, ujmami, potresi in prometnimi nesrečami, ki zahtevajo toliko žrtev in požrtvovalnih intervencij gasilcev, o čem smo slišali tudi v teh dneh, ko so imeli gasilci veliko dela zlati na Štajerskem“.
Novomeški krajevni škof je nato opisal življenjsko pot in mučeništvo sv. Florjana in dejal, da so ga obsodili na smrt z utopitvijo v reki Aniži. Voda pa je bila vedno simbol in osnovno sredstvo za gašenje požara, je spomnil.
Nadaljeval je, da današnji svet pozna veliko uničujočega ognja, vojne, sovraštva in zanikanja Boga, ki uničujejo zdrave temelje sožitja v družbi. Spomnil je na beseda francoskega predsednika Emanuela Macrona, ki je nedavno povabil katoličane in Cerkev v Franciji, naj dajo svoj doprinos družbi: svoj dar stoletne modrosti, osebne zavzetosti za vse, ki so v stiski, in svoj delež v borbi za svobodo in dostojanstvo človeka. Škof Glavan je izrazil presenečenje, da to izrekel prav predsednik izrazito sekularizirane države, ki je najbolj zavirala in nasprotovala, da bi v Evropski ustavi omenili Boga in krščanstvo, „on zdaj poziva francoske katoličane, naj se vključujejo v politične razgovore, ker Francijo in Evropo ne pretresa samo ekonomska kriza, migrantka kriza ampak tudi idejna kriza relativizma in nihilizma. Zato je nujno slišati tudi glas Cerkve kot stoletnega izročila, ki je nujno v sedanji francoski in evropski razpravi o moralnem, intelektualnem in zlasti družbenem življenju“.
Ob sklepu pridige pa je zbranim gasilcem položil na srce, da so nosilci mnogih vrednot, ki se ne morejo plačati. „Delate iz globokega vzgiba človečnosti in ljubezni do sočloveka. Gasilci ste vedno prvi, ki pomagate in ste vedno poleg. Vsako jutro ob poročanju o klicih na št. 112 poročajo, kaj vse so gasilci – čeprav večkrat poklicni in plačani-, tudi prostovoljci, naredili ob raznih nesrečah ali pri gašenju požarov,“ je povedal in izrekel Bogu hvala, da se ta vojska humanitarnih prostovoljcev stalno veča. Danes je v Sloveniji 1346 prostovoljnih gasilskih društev. Članstvo pa se je po besedah škofa Glavana v 40 letih potrojilo, „kar je še posebej spodbudno, da je 38.000 mlajših od 19 let, kar Slovenijo uvršča v vrh Evrope. To ni nepomembno za vzgojo duha prostovoljstva, za pripravljenost na pomoč, za premagovanje sebične lenobnosti mladega rodu, stalno skrb za strokovno usposabljanje in telesno kondicijo“.
Ob koncu svete maše se je Metod Gaber zahvalil novomeškemu škofu za sveto mašo ter p. Robertu Bahčiču, rektorju bazilike, za pomoč pri organizaciji romanja. Po sveti maši je na trgu pred baziliko sledilo fotografiranje ter blagoslov gasilskih vozil.