111. obletnica rojstva B.s. Alojzija Kozarja in dve knjigi

11.11.2021 Odranci, Škofija Murska Sobota Knjižne novosti, Kultura, Škofija Murska Sobota
Ob 111. obletnici rojstva Božjega služabnika Alojzija Kozarja sta izšli dve knjigi. Ob 111. obletnici rojstva Božjega služabnika Alojzija Kozarja sta izšli dve knjigi.

11. novembra 2021 smo obhajali 111. obletnico rojstva Božjega služabnika Alojzija Kozarja. Ob tej obletnici sta izšli dve knjigi.

Prvo je izdala Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju z Župnijo Odranci. Gre za drugi del trilogije V nebo z naslovom Zlati pastir. Lojze Kozar ml. je v prvem delu trilogije Srebrni deček opisal otroštvo in mladost Božjega služabnika Alojzija Kozarja, v tem drugem delu pa opisuje njegovo duhovniško delovanje od kaplanskih let, ki so se začela v Trbovljah, do Odranec, kjer je bil skoraj pol stoletja župnik, graditelj cerkva, pisatelj, glasbenik, predvsem pa dober in nezlomljiv. V težkih povojnih razmerah je vztrajal v zvestobi Bogu in Cerkvi, s pisano in govorjeno besedo je ljudi dvigal ter se z vsem svojim delom in trpljenjem dvigal v nebo. Leta 2015 se je zanj začel škofijski postopek za beatifikacijo, kar pa bo vsebina tretjega dela trilogije.

Druga knjiga, ki je izšla ob tej obletnici, je 12. knjiga Zbranih del Lojzeta Kozarja z naslovom V travi za ográdcem. Vsebuje kratke zgodbe, ki so bile natisnjene v raznih publikacijah: nekatere v Mohorjevem koledarju, druge v Stopinjah, v Družinski pratiki, v glasilu Poti k Bogu. Na prvem mestu je zapis Korenine mojega življenja, ki je temelj za razumevanje vsega Kozarjevega dela in pisanja. Sledijo zgodbe z žalostno, težko vsebino. Nosijo skupni naslov Grenki vonj visoke trave in je vzet iz uvodnega zapisa. A življenje ni samo grenko, temno in težko, še več je lepega in vedrega. Tako so v drugem poglavju En sam vrisk zbrane pripovedi z veselo, šaljivo, razvedrilno vsebino, ki pa vendar nosijo pomembno sporočilo. Ker se je vse začelo v otroštvu, v travi za ográdcem, nosi 12. knjiga Kozarjevih Zbranih del naslov: V travi za ográdcem.  

V zbirki Zbrana dela Lojzeta Kozarja so izšle naslednje knjige: 1. Materina ruta, 2. Premakljivi svečnik, 3. Takšen prag, 4. Nema piščalka, 5. Pajkova mreža, 6. V Porabju doma, 7. Neuničljivo upanje, 8. Kamen in srce, 9. Vezi in zanke, 10. Topla babičina dlan, 11. Njene postaje, 12. V travi za ográdcem

Več na: www.lojzekozar.si