Sveta maša za domovino in praznovanje 25-letnice SŠK

21.6.2018 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Država, SŠK, Zahvala
Foto: Tatjana Splichal za: Družina Foto: Tatjana Splichal za: Družina

V ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja je v četrtek, 21. junija 2018, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore OFM skupaj s slovenskimi škofi, škofi delegati sosednjih škofovskih konferenc iz Avstrije, Hrvaške in Madžarske, apostolskihm nuncijem v RS, redovnimi predstojniki in duhovniki daroval sveto mašo za domovino ter Bogu v zahvalo za 25-letnico samostojne Slovenske škofovske konference.

K zahvalni maši za domovino, pred praznikom dneva državnosti, so bili poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Svete maše so se udeležili predstavniki državnega vrha, evropski in slovenski poslanci, predstavniki Slovenske vojske, predsedniki sodišč ter predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji.

Pri bogoslužju so poleg Zbora Slovenske filharmonije sodelovali tudi predstavniki Enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske, sveto mašo pa je prenašal Radio Ognjišče.

Pri sveti maši smo praznovali obletnico formalne ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference, saj letos mineva 25 let odkar je papež Janez Pavel II., po pridobitvi pozitivnega mnenja Kongregacije za škofe in Urada za odnose z državami pri Državnem tajništvu Svetega sedeža, 19. februarja 1993 v skladu z normami in določbami cerkvenega prava potrdil statut samostojne Slovenske škofovske konference.