Protiustavno hujskanje k sovraštvu do kristjanov na grafitu v Ljubljani

Ljubljana, 5. februar 2013

Izjava za javnost

Slovenski katoličani izražamo globoko zaskrbljenost zaradi grafita, ki se je v petek, 1. februarja, pojavil na eni izmed trgovinskih poslopij v Ljubljani: »Kristjani – klali smo vas 1945 – klali vas bomo 2013«.

Omenjeni grafit je še eden v vrsti primerov očitnega javnega spodbujanja in razpihovanja verskega sovraštva in nestrpnosti proti kristjanom, ki smo mu priča v zadnjih letih. Gre za težko kršitev 63. člena slovenske Ustave, ki je sankcionirana v 297. členu Kazenskega zakonika. Ne gre le za neposredno grožnjo z linčem velikemu delu slovenskega prebivalstva, ki se izpoveduje za kristjane različnih veroizpovedi, temveč tudi za hujskanje k sovraštvu do kristjanov. Ob tem je grožnja neposredno podkrepljena z očitnim odobravanjem, omalovaževanjem in celo zagovarjanjem genocida ter drugih oblik hudodelstev zoper človečnost, ki jih je totalitarna oblast izvedla nad tisoči žrtvami povojnega komunističnega nasilja.

Grafit slovenske katoliške laiške organizacije ostro zavračamo in obsojamo ter izražamo skrb nad stanjem duha nekaterih v slovenski družbi, ki se očitno zatekajo k nasilju in tudi druge pozivajo k njemu. Zgodovina uči, da takšno vzdušje, kateremu pritegnejo mnenjski voditelji, mediji in uredniki, pristojni organi državne oblasti pa molčijo in si zatiskajo oči, lahko vodi v najbolj grobe oblike kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Zato pozivamo vse odgovorne državne organe in institucije, medije in predstavnike politike, da po svojih močeh prispevajo k pospeševanju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin vseh državljanov, ne glede na njihovo versko in drugo prepričanje, ter se tako zavzamejo za izgradnjo svobodne in demokratične Slovenije.

 

Svet katoliških laikov Slovenije

Društvo Slovenski katoliški izobraženci

Socialna akademija

Združenje slovenskih katoliških zdravnikov

Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije

Društvo družinski center Betanija

Združenje Kolpingovih socialnih dejavnosti Slovenije

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Skupnost katoliške mladine – SKAM

Združenje animatorjev Oratorija

Društvo Mladinski ceh

Frančiškovi otroci in mladina – FRAMA

Katoliški študentski center Sinaj

Društvo MMM, stičišče mladih

Slovensko biblično gibanje

Združenje don Boskovih sotrudnikov

Združenje farmacevtov za življenje

Katoliška karizmatična prenova Slovenije

Zakonci za Kristusa

Neokatehumenska pot