Izjava SKLS ob začetku postopka spremembe Ustave RS gledefinanciranja osnovnega šolstva

Izjava SKLS ob začetku postopka spremembe Ustave RS gledefinanciranja osnovnega šolstva

back-to-school-2629361_1920V Svetu katoliških laikov, ki združuje 36 katoliških laiških organizacij, smo z velikim razočaranjem sprejeli odločitev 60 poslancev državnega zbora, ki so v torek, 21. novembra, sprejeli predlog o začetku spremembe Ustave RS glede financiranja osnovnega šolstva. PREBERI »

Prepoved javnega izpovedovanja vere vodi v totalitarno družbo

Svet katoliških laikov Slovenije izraža zaskrbljenost zaradi napadov na miroljubno javno izpovedovanje vere v Sloveniji. Pred kratkim so neznanci z grafiti popisali pročelje ljubljanske stolnice svetega Nikolaja z napisom: »Cerkev marš iz moje maternice,« fasado frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja z grafitom: »RKC ven iz naših vagin,« in zid nasproti Ginekološke klinike UKC z napisom: »Omejimo moč RKC ne pravic žensk.« Vsebina grafitov kaže na nasprotovanje stališču Katoliške Cerkve, ki zagovarja spoštovanje človekovega življenja in dostojanstva od naravnega spočetja do naravne smrti. Storilci z grafiti očitno nasprotujejo tudi postni molitveni pobudi zasebnega Zavoda Božji otroci, katerega člani pred ginekološko kliniko v Ljubljani tiho molijo za v postopku splava umorjene otroke in njihove starše.

PREBERI »

Stališče SKLS o predlagani noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

Svet katoliških laikov Slovenije, ki združuje 37 civilnodružbenih organizacij, odločno nasprotuje spremembam Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o zavrnitvi katerih bomo odločali na predbožičnem referendumu 20. decembra.

PREBERI »

Izjava SKLS za STA ob imenovanju p. Lojzeta Cvikla za novega mariborskega nadškofa

Pri Svetu katoliških laikov Slovenije se veselimo imenovanja novega mariborskega nadškofa, s čimer se končuje dolgotrajno obdobje določene »nedorečenosti« v Cerkvi na Slovenskem. Novemu nadškofu g. Lojzetu Cviklu ob imenovanju čestitamo, se mu zahvaljujemo, da je prevzel to zahtevno odgovornost v času, ki je za mariborsko nadškofijo eden najtežjih v njeni zgodovini, in mu obljubljamo svojo molitveno podporo ter sodelovanje. Zaupamo, da mu bodo njegove mnogovrstne vodstvene, pastoralne in administrativne izkušnje omogočile biti dober pastir mariborski Cerkvi.

Svet katoliških laikov Slovenije

Izjava SKLS o predlagani noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

V Svetu katoliških laikov Slovenije, ki združuje 39 civilno družbenih organizacij, odločno nasprotujemo spremembam Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je predlagala Združena levica. Novela spreminja definicijo zakonske zveze in jo je v teh dneh Odbor državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide po zgolj eni javni obravnavi sprejel kot primerno za nadaljnjo obravnavo.

PREBERI »

Izjava Sveta katoliških laikov Slovenije pred volitvami v Državni zbor 2014

Dragi bratje in sestre v Kristusu,
hvaležni našim škofom za pastirsko spodbudo pred volitvami tudi sami kličemo: »Gremo na volitve!« Pri tem prosimo Sv. Duha, da nam pomaga izvolili modre in poštene predstavnike v Državni zbor ter voditelje naše vlade.

PREBERI »

Izjava Sveta katoliških laikov Slovenije pred evropskimi volitvami

V Svetu katoliških laikov Slovenije pozdravljamo in se pridružujemo izjavi Komisije Pravičnost in mir pred volitvami v Evropski parlament, ki pravi: »Spremembe so možne, če jih želimo in za njih sami kaj storimo. Pred nami je zato privilegiran čas volitev!«

PREBERI »

Izjava: Za kvalitetnejši verski program na Radiu Slovenija

Ljubljana, 4. januar 2013

Izjava za javnost o oddajah z versko vsebino na RTV Slovenija

 

Slovenski katoliški laiki smo mnenja, da Radio Slovenija kot javni medij s svojim verskim programom ne odgovarja na potrebe verujočih poslušalcev, jih s tem obravnava diskriminatorno in ne spoštuje ne zgledov iz primerljivih držav ne slovenske zakonodaje. Zakon o RTV namreč odgovorne v 4. členu zavezuje, da RTV “posebno pozornost posveča položaju in delovanju registriranih verskih skupnosti.”

PREBERI »