Objavil skls

Izjava Sveta katoliških laikov Slovenije ob kazenskem pregonu p. dr. Tadeja Strehovca

Izjava Sveta katoliških laikov Slovenije ob kazenskem pregonu p. dr. Tadeja Strehovca

back-to-school-2629361_1920
Državno tožilstvo Slovenije je zoper p. dr. Tadeja Strehovca vložilo obtožnico, ker je na spletu omogočil objavo članka, ki razkriva skupino vplivnih in javno izpostavljenih posameznikov, ki lobirajo za promocijo umetne prekinitve nosečnosti oziroma spodbujajo splav nerojenih otrok. SKLS nasprotuje takšnemu kazenskemu pregonu, saj je v nasprotju s temeljnimi postulati pravne države, pomeni pa tudi grob poseg v ustavno zagotovljeno pravico do svobode govora in (ne)posredno kriminalizira nauk krščanske vere, ki ščiti človekovo življenje od spočetja do naravne smrti.

Izjava SKLS ob začetku postopka spremembe Ustave RS gledefinanciranja osnovnega šolstva

Izjava SKLS ob začetku postopka spremembe Ustave RS gledefinanciranja osnovnega šolstva

back-to-school-2629361_1920V Svetu katoliških laikov, ki združuje 36 katoliških laiških organizacij, smo z velikim razočaranjem sprejeli odločitev 60 poslancev državnega zbora, ki so v torek, 21. novembra, sprejeli predlog o začetku spremembe Ustave RS glede financiranja osnovnega šolstva. PREBERI »

V Republiki Sloveniji letos obeležujemo 25-letnico državnosti. 25. junija 1991 sta bili v tedanji slovenski skupščini sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Za ta dogodek ustanovljen Organizacijski odbor je pripravil izhodišča za izvedbo ljudskega slavja ob Dnevu državnosti, z naslovom »Za mojo Slovenijo«, ki bo v soboto, 25. 6. 2016, ob 20.30 uri, na Trgu republike v Ljubljani.

PREBERI »

Prepoved javnega izpovedovanja vere vodi v totalitarno družbo

Svet katoliških laikov Slovenije izraža zaskrbljenost zaradi napadov na miroljubno javno izpovedovanje vere v Sloveniji. Pred kratkim so neznanci z grafiti popisali pročelje ljubljanske stolnice svetega Nikolaja z napisom: »Cerkev marš iz moje maternice,« fasado frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja z grafitom: »RKC ven iz naših vagin,« in zid nasproti Ginekološke klinike UKC z napisom: »Omejimo moč RKC ne pravic žensk.« Vsebina grafitov kaže na nasprotovanje stališču Katoliške Cerkve, ki zagovarja spoštovanje človekovega življenja in dostojanstva od naravnega spočetja do naravne smrti. Storilci z grafiti očitno nasprotujejo tudi postni molitveni pobudi zasebnega Zavoda Božji otroci, katerega člani pred ginekološko kliniko v Ljubljani tiho molijo za v postopku splava umorjene otroke in njihove starše.

PREBERI »

Volilna skupščina Sveta katoliških laikov Slovenije

Volilna skupščina Sveta katoliških laikov Slovenije

V četrtek, 3. marca, popoldne je na Rakovniku potekala redna volilna skupščina Sveta katoliških laikov Slovenije, na kateri so predstavniki 24 katoliških laiških organizacij volili novo vodstvo SKLS. Za predsednico je bila za prihodnja štiri leta izvoljena Helena Jaklitsch iz Društva Slovenski katoliški izobraženci, nov upravni odbor pa sestavljajo Majda Ganzitti in Mojca Bertoncel, ki ju je imenovala Slovenska škofovska konferenca, in voljeni člani Vlasta Doležal Rus, Benjamin Tomažič, Katarina Zupančič, Matej Cepin in Bojan Ludvik Šef.

PREBERI »

Stališče SKLS o predlagani noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

Svet katoliških laikov Slovenije, ki združuje 37 civilnodružbenih organizacij, odločno nasprotuje spremembam Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o zavrnitvi katerih bomo odločali na predbožičnem referendumu 20. decembra.

PREBERI »

Izjava SKLS za STA ob imenovanju p. Lojzeta Cvikla za novega mariborskega nadškofa

Pri Svetu katoliških laikov Slovenije se veselimo imenovanja novega mariborskega nadškofa, s čimer se končuje dolgotrajno obdobje določene »nedorečenosti« v Cerkvi na Slovenskem. Novemu nadškofu g. Lojzetu Cviklu ob imenovanju čestitamo, se mu zahvaljujemo, da je prevzel to zahtevno odgovornost v času, ki je za mariborsko nadškofijo eden najtežjih v njeni zgodovini, in mu obljubljamo svojo molitveno podporo ter sodelovanje. Zaupamo, da mu bodo njegove mnogovrstne vodstvene, pastoralne in administrativne izkušnje omogočile biti dober pastir mariborski Cerkvi.

Svet katoliških laikov Slovenije

Skupščina Sveta katoliških laikov Slovenije

V sredo, 11. februarja je v prostorih Študentskega doma Vincencij v Ljubljani potekala redna skupščina Sveta katoliških laikov Slovenije. Na skupščini, ki se je je kot predstavnik SŠK udeležil tudi koprski škof Jurij Bizjak, so delegati poleg rednih vsakoletnih zadev potrdili nov statut, ki bo organizaciji omogočil učinkovitejše in bolj plodovito delovanje, prisluhnili pa so tudi predavanju Silve Matos z naslovom ‘Kako vstopam(o) v odnose s posamezniki in skupinami’. Na ta način je SKLS nadaljeval s prizadevanji za krepitev komunikacije v Cerkvi, kar je ena izmed temeljnih nalog trenutnega vodstva sveta, pa tudi eden izmed osrednjih ciljev organizacije nasploh

Izjava SKLS o predlagani noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

V Svetu katoliških laikov Slovenije, ki združuje 39 civilno družbenih organizacij, odločno nasprotujemo spremembam Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je predlagala Združena levica. Novela spreminja definicijo zakonske zveze in jo je v teh dneh Odbor državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide po zgolj eni javni obravnavi sprejel kot primerno za nadaljnjo obravnavo.

PREBERI »

Slišati in videti drug drugega znotraj Cerkve

V Svetu katoliških laikov Slovenije (SKLS) kot eno večjih ran, ki zavirajo rast Cerkve na Slovenskem, doživljamo pomanjkanje empatije (videti drug drugega skozi Kristusove oči) in pomanjkanje kakovostne komunikacije na vseh ravneh cerkvenega občestva. Že septembra 2012 smo slovenskim škofom poslali Pobudo k okrepitvi komunikacije znotraj Cerkve in z javnostjo, s katero smo želeli spodbuditi odpiranje novih prostorov za komunikacijo znotraj Cerkve, ki bi tako laikom kot klerikom odkrivala jasnejšo sliko o našem skupnem položaju.

PREBERI »