Predsednik COMECE

 

Predednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) je od 22. marca 2012 münchenski nadškof kardinal Reinnhard Marx, ki je bil izvoljen na spomladanskem plenarnem zasedanju in je tako nasledil upokojenega rotterdamskega škofa Adrianusa van Luyna SDB, ki je to službo opravljal od leta 2006 dalje.

Kardinal Reinnhard Marx se je leta 1953 rodil v kraju Geseke. Teologijo in filozofijo je študiral v Paderbornu in Parizu. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1979. Po opravljenem doktoratu je od leta 1996 predaval družbeni nauk Cerkve na Teološki fakulteti v Paderbornu. V škofa je bil posvečen leta 1996. Najprej je opravljal službo pomožnega škofa v škofiji Paderborn, leta 2001 pa je bil imenovan za škofa v Trierju. Za nadškofa v Münchnu in Freisingu je bil imenovan leta 2008. V okviru Nemške škofovske konference predseduje Komisiji za družbena in socialna vprašanja. Papež Benedikt XVI. ga je leta 2010 imenoval za kardinala.

Kardinal Marx, ki je v COMECE zadnjih pet let zastopal Nemško škofovsko konferenco, je bil od leta 2009 tudi podpredsednik Komisije.