Izbira članov ŽPS-jev

22.3.2020 Cerkev v Sloveniji Župnija , Cerkev na Slovenskem
Foto: Družina Foto: Družina

Mandat članov ŽPS-jev se po petih letih izteka. Župnije bodo prejele Priročnik za izbiro članov župnijskega pastoralnega sveta v tiskani obliki. Priročnik oz. gradiva so dostopna tudi na spletni povezavi: http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/zps-in-dps/zupnijski-pastoralni-sveti/gradiva/.

Gradiva vsebujejo dva pravilnika za izbiro članov ŽPS-jev (s kandidatno listo in brez kandidatne liste oz. z glasovnico). O tem, kateri pravilnik bo uporabljala posamezna škofija, odloča škof ordinarij. Če škof podpira oba načina izbire, se župnik sam oz. skupaj z ŽPS-jem odloči, kateri način izbire članov ŽPS-ja je za njihovo župnijo primernejši.

Slovenski škofje so na seji 13. januarja 2020 za datum izbire novih članov ŽPS-jev potrdili 22. marec oz. četrto postno nedeljo. Predstavitev novih članov ŽPS-jev župnijskemu občestvu bo na 7. velikonočno nedeljo, to je 24. maja. Naj bo izbira članov ŽPS-jev res modra in premišljena, saj bodo župnikovi najpomembnejši sodelavci za obdobje naslednjih petih let.

Igor Dolinšek,
voditelj Odbora za ŽPS pri Koordinaciji pastoralnih služb


»Če se zdi krajevnemu škofu po posvetovanju z duhovniškim svetom primerno, naj se v vsaki župniji ustanovi pastoralni svet, ki mu predseduje župnik in v katerem verniki skupaj s tistimi, ki imajo v župniji delež pri pastoralni skrbi po svoji službi, pomagajo pri pospeševanju pastoralne dejavnosti. Pastoralni svet ima le posvetovalen glas in se ravna po določbah, ki jih izda krajevni škof« (Zakonik cerkvenega prava, kan. 536 par. 1, 2)