Halasov shod v Veliki Polani

Sveto daritev je vodil generalni vikar Lojze Kozar Sveto daritev je vodil generalni vikar Lojze Kozar

Prvi Halasov molitveni shod v novem letu v soboto, 21. januarja 2017, je sooblikovala župnija Cezanjevci. Katehistinji iz te župnije sta vodili molitev, ki je romarje iz cezanjevske župnije in od drugod pripravila na sveto daritev. Sveto mašo je vodil generalni vikar Lojze Kozar ob somaševanju dekana ljutomerske dekanije Andreja Zrima, hotiškega župnika Viljema Kovača in domačega župnika Borisa Tibauta. Z branjem so sodelovali birmanci iz cezanjevske župnije.
Mesec januar je mesec verskega tiska, zato smo v pridigi razmišljali o prizadevanju Božjega služabnika Danijela Halasa za verski tisk. Obravnaval je predvsem tri teme: družino, duhovništvo in mladino. Načrt za Halasove shode v tem letu predvideva, da v januarju razmišljamo o mladini. Božji služabnik je o mladini pisal in na različne načine skrbel za njeno človeško in versko vzgojo. Mlade je oblikoval v okviru Marijine družbe. Kot zanimivost: po drugi svetovni vojne je oblast v Sloveniji prepovedala delovanje Marijinih družb in po vseh župnijah se te skupnosti zamrle, edino v župniji Velika Polana je Marijina družba delovala vsa povojna leta in deluje še danes. Božji služabnik še danes spremlja in podpira mlade, saj je zanje živel, zanje trpel in zanje tudi šel v smrt ob Muri. Njegov zgled nas vabi, da smo tudi mi mladim opora.
Po pridigi generalnega vikarja Lojzeta Kozarja, so vsi zbrani zapeli priložnostno pesem, ki opeva Halasovo skrb za mlade. Zbrane v cerkvi je pozdravil domači župnik Boris Tibautu in se ob koncu vsem za sodelovanje zahvalil, ljutomerski župnik je prebral evangelij, hotiški župnik pa je uvedel v Gospodovo molitev. Po sveti maši so vsi odšli do groba Božjega služabnika in z molitvijo za njegovo beatifikacijo sklenili shod.

Foto: Stanko Skledar

Fotografije 

 

Halasovi shodi 

Škofija Murska Sobota